Altan-boom: Nu kommer også små foreninger med

Det er moderne at etablere altaner i gamle ejendomme, og hvor det tidligere især var i store ejendomme, det skete, er det nu også i mindre ejendomme.

Firmaet Altan.dk oplyser således, at det har øget sin ordreindgang i Jylland med hele 69 procent – noget mere end væksten i København. En stor del af ordrerne kommer fra andelsforeninger, og som Dan Metzdorff, afdelinger for Vestdanmark i Altan.dk, bemærker, er foreningerne typisk betydeligt mindre udenfor end i hovedstaden.

Altan-projekternes popularitet fremgår også af, at antallet af byggesager på området i København og Aarhus er fordoblet over de seneste ti år. Det oplyste Politiken i en artikel i maj i år.

Udviklingen bliver hjulpet på vej af det boomende ejendomsmarked. Som efterspørgslen efter boliger er lige nu, vil investeringen i nye altaner i de fleste tilfælde blive modsvaret af en højere ejendomsværdi. I nogle tilfælde kan ejendomsværdien endda stige med det dobbelte af investeringen, lyder en vurdering.

Hvordan regnestykket præcist hænger sammen, afhænger meget af hvor mange altaner, det handler om, hvordan tilkørselsforhold er og så videre. Derfor kan Dan Metzdorff ikke give en fast tommelfingerregel for, hvordan udgifterne vil være.

”Ofte er det ikke materialernes pris, der sluger omkostningerne. Det er alt det omkring, der giver udslaget. Det er også derfor, vi helst vil ud og kigge hver gang,” siger han.

Under alle omstændigheder er renten fortsat meget lav. Så hvis en forening har en fornuftig friværdi, er der ikke noget, der holder den tilbage i henseende til den type investeringer.

Og hvad er så trendene lige nu, når andelsforeninger og andre får sat nyt altaner op?

”De trends, vi ser, handler mest om processen. Man vil gerne holdes i hånden, så man ikke selv skal finde en tømrer til at sætte døren op, derefter et altanfirma med selve altanen, og til sidst en til at lave det indvendige. Man entrerer i stadig højere grad med nogle, der sørger for at få en byggetilladelse, og som så står for hele arbejdet, så man bare skal vente på, at man får sin altan,” siger Dan Metzdorff.

”Selve udformningen er meget op til myndighederne. Tremmerækværk har alle dage været populære, også hos myndighederne, og det er de stadigvæk, fordi man på den måde bevarer ejendommens udtryk,” tilføjer han.

 

Foto: Flickr.

Tilmeld Nyhedsbrev