De historisk høje priser på ejendomsmarkedet har givet mange andelsforeninger en enestående mulighed for at score en stor, økonomisk gevinst. Det forudsætter dog, at de nedlægger sig selv og sælger ejendommen.
Erhvervsmægleren Colliers har, baseret på en analyse af 30 københavnske foreninger, beregnet, at det i gennemsnit drejer sig om så meget 1,3 mio. kroner i gennemsnit pr. medlem. Det er det beløb, der fremkommer, hvis man sælger ejendommen til 23.000 kroner pr. kvadratmeter og trækker foreningens gæld fra. Det er en gevinst, som endda overvejende er skattefri.
Analysen er ikke offentlig, men Peter Kaalund Højland Petersen, senior associate hos Colliers, omtaler den i dag i en klumme på EjendomsWatch. Der skulle angiveligt allerede være foreninger, der har udnyttet muligheden, men der er ikke sat navn på.
Muligheden er er særligt relevant i gamle ejendomme fra før 1992, der som udlejningsejendomme er underlagt lejeregulering. Denne indebærer, at der er grænser for, hvor meget en køber af ejendommen kan tjene på den. Men til gengæld regnes denne indtjening som meget sikker, og derfor er investorer for tiden villige til at betale en meget høj pris for den type ejendomme.
I en klassisk, københavnsk udlejningsejendom stiller investorerne sig i dag tilfredse med årlige afkast på 4 procent eller mindre. Det er stadig bedre end statsobligationer, der dårligt giver noget afkast overhovedet. Hvis obligationsrenten skulle stige igen, kan man således også forudsige, at gevinsten ved at nedlægge andelsforeningen skrumper.
En del af fordelen for de foreninger, der vælger at bruge muligheden, er, at medlemmerne bagefter, i kraft af huslejereguleringen, kan blive boende til en husleje, der er betydeligt lavere end huslejen i nybyggeri.
Hvis foreningen er en ren boligejendom, hvor alle beboere er medlemmer og selv bor i deres lejligheder, er hele provenuet fra et salg skattefrit. Hvis der derimod er lejemål i ejendomme, enten nogle lejligheder eller butikker i stueetagen, skal den andelen af fortjenesten, der stammer fra salget af disse lejemål, derimod beskattes.
Billedet er fra A/B Rosenlund på Frederiksberg.