Udluftning bliver ekstra vigtig, når der skrues ned for varmen

Lavere rumtemperaturer hører til anbefalingerne for den forestående vinter, hvor vi skal spare på varmen. I den henseende er der en onkel-vits, der nok skal blive gentaget en del: ”Luk op for vinduet, så vi kan komme ned på de 19 grader.”

Men faktisk er det ikke bare en vittighed. Naturligvis sparer man ikke i sig selv energi ved at lukke varmen ud. Men hvis man vil undgå skimmelsvamp, og de skader på helbred og ejendom det fører med sig, skal man lufte mere ud, jo koldere rumtemperaturen er.

Det fortæller Lars Gunnarsen, civilingeniør og professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø – det, som tidligere hed Statens Byggeforskningsinstitut – ved Aalborg Universitetscenter.

Han er specialist i indeklima, for eksempel i hvordan man optimerer ventilation i et rum. Men for tiden går hans rådgivning nok så meget på brugernes påklædning.

”Når det bliver koldere, skal man lufte endnu mere ud. Men man skal aldrig gå og fryse, og så kræver det, at vi ændrer vores tøjnorm. Ved 19 grader er et lag bukser er ikke nok – man skal enten bruge overtræksbukser eller lange underbukser. På overkroppen skal man have tre lag, og i hvert fald delvis tildækket hals,” siger Lars Gunnarsen.

Alt dette tøj har vi i skufferne til brug udendørs. Men han er opmærksom på, at det vil kræve en tilvænning også at bruge det indendørs. Til gengæld opnår man ikke blot at forebygge skimmelsvamp – man gør sig også mindre modtagelig over for sygdomme, herunder den bølge af covid-19, der forventes at komme.

”Man bliver ikke i sig selv mere syg af at være i 19 end i 23 grader. Men man bliver syg af at fryse. Er man på grænsen til at ryste, fordi blodet bliver trukket ind i kroppen, og man bliver kold på huden, vil man være mere modtagelig for den smitte, der måtte komme,” siger Lars Gunnarsen.

I andelsforeninger skal medlemmerne altså huske udluftningen i egne lejligheder. Men foreningens bestyrelse skal også lade information til beboerne følge med, hvis man sænker fremløbstemperaturen i radiatorerne. I det tilfælde er det en god ide at kommunikere til medlemmerne om, hvad man gør, og at der nu skal luftes mere ud.

Bestyrelsen skal også være opmærksom på det ekstra udluftningsbehov, hvis den i bedste mening skruer temperaturen endnu længere ned i fællesrum.

Den tekniske forklaring på sammenhæng mellem koldere luft og større behov for udluftning er, at vandet hurtigere fortætter i kold luft. Mennesker udånder næste samme mængde væske, uanset temperaturen. Når vi så udånder den i kold luft, vil den hurtigere sætte sig som vand på overfladerne, og det bemærker vi ikke nemt, for vores oplevelse er, at der er tør vinterluft.

Også husstøvmider kan godt lide de fugtige overflader i det dårligt udluftede, kolde rum. Det kan fremme allergiske reaktioner. Men husstøvmiderne risikerer dog ikke at gøre skade på ejendommen på samme måde, som skimmelsvamp gør. Er der først angreb med skimmelsvamp, kan et bekosteligt renoveringsarbejde blive nødvendigt, og i en tid er det ikke forsvarligt at opretholde sig i rummet.

Billedet er fra A/B Birkehave på Frederiksberg.

Tilmeld Nyhedsbrev