Der er et vindue, der er ved at lukke sig for de andelsforeninger uden for storbyerne, der har svært ved at få enderne til at nå sammen: De får ikke mulighed for at opløse sig selv om og omdanne boligerne til ejerboliger.
Et ekspertudvalg anbefalede for godt et år siden netop dén løsning, men den er pillet ud i et lovforslag om at ændre ejerlejlighedsloven, som boligminister Kaare Dybvad netop har sendt i høring.
I byer, hvor folketallet falder, kan ellers veldrevne foreninger blive fanget i en fælde: Hvis en andelshaver dør, og det ikke er muligt, at finde en anden, der vil overtage den, hænger de resterende andelshavere på udgifterne til skat, vedligehold og andet. Derfor bliver deres boligafgift sat op, hvilket ikke bare medfører en merudgift for dem, men også gør det endnu sværere at sælge deres andele.
En omdannelse til ejerboliger ville ikke få problemerne til at forsvinde med et trylleslag, men den ville dog kunne give de pågældende foreninger et redskab til at komme videre i teksten.
VLAK-regeringen ville gerne have fulgt eksperternes anbefaling, men Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti var imod. Derfor er det heller ikke overraskende, at Socialdemokratiet, nu som regeringsparti, stadig ikke vil give andelsforeningerne mulighed for at konvertere til ejerforeninger. Brancheforeningen EjendomDanmark håber nu på, at der en sidste chance under behandlingen af lovforslaget.
”En del nyere andelsboligforeninger – beliggende uden for København – kæmper med tomgang og høje driftsomkostninger. I den situation kunne det være en mulighed at omdanne andelsforeningen til ejerlejligheder. Det er ærgerligt, at boligministeren har slettet de små liberaliseringer, der var designet til at holde hånden under de områder af landet, der slås med helt andre udfordringer end København og andre storbyer, men vi håber, at høringsfasen kan bidrage til forståelsen af, at boligpolitikken ikke kun skal udformes med københavnske forhold som udgangspunkt,” udtaler Morten Østrup Møller, vicedirektør i EjendomDanmark, i en pressemeddelelse.
Helt nye tal fra Boligministeriet viser, at ud af landets 204.000 andelsboliger ligger cirka 60.000 uden for hovedstadsområdet eller de andre top fire-byer, hvor befolkningen især flytter hen i disse år.
Billedet er fra A/B Hertug Hans Gaarden i Haderslev.