Lovforslag om boligindgreb er fremsat – nu skal andelsforeninger træffe vigtigt valg om fremtiden

Der bliver efter alt at dømme ikke nogen corona-betinget udsættelse af boligindgrebet. De tre lovforslag, der udmønter den politiske aftale, blev officielt fremsat fredag, og planen er, at de skal behandles i løbet af maj og begyndelsen af juni. Dermed kan lovene træde i kraft den 1. juli, sådan som det også var planen, før coronaen overtog dagsordenen.

Med det står det klart, at andelsforeninger må træffe et strategisk valg: Hvis de vil give medlemmerne mulighed for at sælge andelene til forholdsvis høje priser, enten nu eller i fremtiden, skal de hurtigst muligt, og senest med udgangen af juni, have en valuarvurdering på plads.

Denne vurdering kan de så bruge, som noget ekstraordinært, bruge, så længe de ønsker. Normalt skal en valuarvurdering ellers fornyes efter halvandet år.

Særligt vil det altså være dumt at vente og se tiden an, hvis man alligevel overveje at skifte fra den offentlige vurdering til valuarvurdering. Så vil man få en vurdering, der som følge af boligindgrebet vil vise en lavere ejendomsværdi end man kan nå frem til i dag, og dertil kommer, at man siden vil skulle betale for at få fornyet sin valuarvurdering, i praksis ved hver regnskabsaflæggelse.

Selv hvis man ikke har planer om at gå bort fra den offentlige vurdering, kan det være en god ide for en sikkerheds skyld at få lavet en valuarvurdering. Med boligindgrebet og en coronakrise oveni er der ingen garanti for, at den nye offentlige vurdering, der kommer i slutningen af næste år, vil være højere end den seneste offentlige vurdering fra 2012.

Foreningerne skal også tage højde for, at vurderingerne i de kommende år kan blive et endnu mere varmt emne, end det er i forvejen.

Fra de seneste år har man i mange foreninger været vant til, at andele som en selvfølge blev handlet til andelskronen (maksimalprisen). Det kan ændre sig, når foreninger får lov til at bruge valuarvurderinger fra en tid, hvor priserne på boligejendomme var højere. En ting er, hvad medlemmerne må sælge andelene for – noget andet hvad købere vil give for dem. Og køberne vil for eksempel ikke kunne få banklån, der afspejler den gamle vurdering, som foreningen bruger. Banken vil lave sin egen vurdering af ejendommen ud fra værdien på det tidspunkt, hvor lånet bliver givet.

Ergo kan det meget vel blive sådan, at de fleste handler med andele kommer til at afhænge af en forhandling mellem køber og sælger, og at andelsboligmarkedet i den forstand kommer til at minde mere om ejerboligmarkedet. Inklusive at det går op i gode tider og ned i dårlige tider.

 

Billedet er fra A/B Venneminde på Østerbro i København.

Tilmeld Nyhedsbrev