Mens andelsboligmarkedet er underdrejet, boomer ejerboligmarkedet

Lad være med at købe en andelsbolig lige nu, hvis der har været en valuar inde over og sætte en relativt høj værdi på den omhandlede ejendom.

Så kontant lyder rådet fra boligrådgivere over for Berlingske. Rådgiverne hæfter sig ved, at den kommende ændring af boligreguleringsloven kan føre til at værditab, men at man endnu ikke ved, hvor store disse bliver.

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) har over for Min-andelsbolig.dk været inde på det samme, men fra en anden vinkel: ABF anbefaler de berørte foreninger – det vil sige dem, som bor i ejendomme opført før 1992 – til at advare potentielle købere af andele om de mulige konsekvenser af lovændringen.

Mens dem, som ønsker at sælge en andelsbolig, således står i en reel klemme, kan de konstatere, at det går forrygende for dem, som skal sælge ejerlejligheder. Her er markedet pludselig blusset op, efter eller at have været afdæmpet gennem nogle år.

I oktober blev der solgt 1733 ejerlejligheder, oplyser Nykredit på baggrund af tal fra Boligsiden.dk. Det er den højeste omsætning i denne måned i over ti år.

”Det seneste halvandet års tid har overskriften om ejelejlighedsmarkedet ellers været præget af færre handler og vigende priser som følge af, at ejerlejlighedsmarkedet i de største byer i 2018 bremsende op. Opbremsningen var en reaktion på en årrække med tocifrede prisstigninger og indførelsen af nye, strammere kreditregler. Det er svært at sige med sikkerhed, hvorfor salget af ejerlejligheder igen har pil op i de store byer, men der er nok især to hovedforklaringer bag udviklingen: rentefald og udeblevne prisfald,” skriver Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, i en kommentar.

”Købere, som har ventet på prisfald, er nok også vendt tilbage. Opbremsningen på ejerlejlighedsmarkedet fik nogle købere til at trække følehornene til sig og afvente, om opbremsningen ville føre til egentlige og større prisfald, så de kunne gøre en bedre handel ved at vente. Priserne er dog kun faldet en smule, og de seneste tre-fire måneder har der faktisk igen været små stigninger i priserne i København – en del af de købere er formentlig også vendt tilbage, og har slået til nu,” fortsætter Mira Lie Nielsen.

Det fremgår ikke af tallene fra Boligsiden, hvordan omsætningen af andelslejligheder har udviklet sig. Man kan ikke udelukke, at situationen har fået nogle købere til at vælge en ejerlejlighed i stedet. Men de trængte sælgere af andelsboliger kan trøste sig med, at når der inden så længe igen er tryghed om andelsforeningernes værdier, vil de komme ud til et marked med mange interesserede købere. Dét er læren fra ejerboligmarkedet.

 

Billedet er fra A/B Griffenfeldtsgade 37-39 på Nørrebro i København.

Tilmeld Nyhedsbrev