Ny opfindelse tager toppen af støjgener i lejligheder

Mange kender genen ved at bo ud til en stærkt befærdet vej: Man kan ikke åbne vinduet for at få frisk luft ind, uden at hele trafikstøjen følger med.

Men en ny opfindelse gør problemet meget mindre, end det er i dag. Det er en såkaldt lydskodde, der ifølge opfinderne i ingeniørfirmaet Rambøll halverer støjniveauet.

”Mekanikken er, at vi i begge sider af vinduet laver en sluse, som kan lukke en stor mængde frisk luft ind, men som holder lyden ude. Det, som bremser støjen, er skummateriale i forskellige hårdhedsgrader, og så har vi lavet nogle geometrier, så lyden bliver kastet rundt, i stedet for at gå lige igennem. Det er næsten som en lyddæmper på en pistol. Foran vinduet placeres et ekstra lag glas, men det begrænser kun lysindfaldet ganske lidt,” forklarer Jørn Krab, senior chefkonsulent i Rambøll.

Han har gennem mange år arbejdet med udvikle løsningen. Det er sket i regi af hans eget selskab, Art Andersen, som blev købt af Rambøll ved årsskiftet. Også Realdania og Miljøstyrelsen har været involveret i udviklingsarbejdet.

Billedet er fra Boligforeningen 3B Folehaven i Valby, som er meget støjbelastet, og hvor der er ad flere omgange har været pilotprojekter med lydskodderne. En af de beboere, der har fået de nye lydskodder, er Christina Klarlund, og ifølge en pressemeddelelse har hun meget gode erfaringer med nyskabelsen.

”Det er fantastisk og gør virkelig noget ved den konstante larm, man ellers kan høre fra bilerne. Det er ganske enkelt en lettelse. Lydskodden er supernem at bruge med en meget enkel fjernbetjening, så jeg bruger den hver eneste dag,” udtaler hun.

Lydskodderne er i handlen, og man kan få dem i forskellige farver, så man kan vælge den, der får skodderne til at fremstå mest diskret. Skodderne i Folehaven ser ud, som det gør, fordi de også kan køres hen foran vinduet og bremse lys. Den funktion kan fravælges.

Foreninger, der overvejer at installere skodderne, skal regne med, at det vil være en betydelig investering.

”Som det er nu, vil det koste 20.000 kroner, eksklusiv moms og montage, pr. enhed af den størrelse, der er i Folehaven,” siger Jørn Krab, som dog tilføjer, at løsningen er billigere at installere i nybyggeri. Her vil prisen være cirka den samme som for selve vinduet, hvilket vil sige, at den kan komme ned omkring 12.000 kroner.

 

 

PR-foto: Rambøll

Tilmeld Nyhedsbrev