Danskerne er delte: Nogle er trætte af varme i denne omgang, andre vil gerne have meget mere.
Væggelusene er imidlertid ikke i tvivl. De stortrives ved netop det vejr, vi har haft den seneste måneds tid. Deres favorittemperatur er 27 grader. Ved dén tager udviklingen fra æg til voksen blot en måned. Ved stuetemperatur er det dobbelt så lang tid, og ved 14 grader går udviklingen helt i stå.
Det er relevant viden, fordi væggelus over de seneste år er blevet et meget almindeligt skadedyr i Danmark.
”Jeg startede med at bekæmpe skadedyr for snart 30 år siden. De første 15 år så jeg ikke en væggelus. Men nu har vi har rigtigt mange sager kørende hele tiden. Det er dagligt, vi ser det,” siger Tommy Egebjerg Hansen, direktør i Absolut Skadedyrsbekæmpelse.
Udviklingen har betydet, at hvor det tidligere kun var hoteller og lignende, der systematisk øje med væggelusene, er de nu også i den grad kommet ind på radaren hos ejendomsselskaber, der naturligvis hverken ønsker omkostninger til bekæmpelsen eller negativ omtale af deres boliger.
Af samme grund må andelsforeninger være opmærksom på, om der er væggelus i ejendommen.
Væggelus i fuldt flor kan ses som små sorte pletter ved samlinger og lameller i sengen.
Det vanskelige er, at der hverken er håndfaste metoder til at fastslå, om der er begyndende væggelus-angreb i boligen, eller til at forebygge dem. Men der er dog nogle gode råd om begge dele. Det fremgår af en fagbog, som Tommy Egebjerg Hansen har oversat og lagt frit tilgængelig på hjemmesiden pestium.dk. Udgangspunktet er, at væggelus i høj grad spreder sig i forbindelse med rejser.
”Har man sovet et sted, hvor man er blevet bidt, eller har man blot mistanke om, at der har været væggelus, er det en god ide ikke at tage bagagen direkte ind i beboelsen. Find et rimeligt sted hvor den kan stå i ”karantæne” og undersøg indholdet inden det tages ind. Tøj kan eventuelt puttes direkte i vaskemaskinen, eller en uges tid i dybfryseren. Har kufferten eller rygsækken mistænkelige hulheder kan de sprøjtes med et insekticid,” fremgår det af bogen, der er skrevet af biologerne T.E. Hallas & H. Mourier.
Tøjet skal ligge i fryseren tre dage ved -18 grader, før væggelusene dør. Det er også et godt råd at tænke sig om, før man tager brugte møbler og tekstiler ind i hjemmet.
Det er ikke alle, der overhovedet får fysiske udslag ved væggelusebid. Men hvis de kommer, vil det være i form af små røde knopper, der kan forveksles med myggestik. Opstår de om natten på blottede legemesdele, vil væggelus med stor sandsynlighed være synderen.
Tommy Egebjerg Hansen advarer dog også mod at gå i panik ved en mistanke om væggelus. Ved en stor del af de henvendelser, han får om det, viser det sig heldigvis at være en falsk mistanke. Og da kuren består af gift, skal den heller ikke bruges, blot fordi man tror der måske er væggelus i en bolig.
Absolut Skadedyrsbekæmpelse er imidlertid på vej til at opruste på en anden front i krigen mod det irriterende skadedyr: Til august får selskabet to specialtrænede hunde – hver til den nette sum af en halv mio. kroner – hjem fra USA. Det er trænet til at lugte sig frem til væggelusene, så man kan fastslå med sikkerhed, om de er der eller ej.
Dette vil ikke blot have værdi i henseende til at afgøre, om man skal bruge gift eller ej. Det vil også kunne løse tvister, hvor en lejer eller køber af en bolig forlanger kompensation ud fra en påstand om, at der var væggelus i boligen.
Foto: Absolut Skadedyrsbekæmpelse.