Salg af andelsboliger gennem mæglere er næsten ophørt

Mens finanskrisen rasede for fem-ti år siden, var der er et større antal ejendomsmæglere, der opdyrkede et marked for formidling af salg af andelsboliger. Men dette marked er næsten dødt igen, konstaterer Realkredit Danmark i en analyse.

I november var der således blot 48 andelsboliger til salg gennem mæglere i København. I sommeren 2010, da fænomenet toppede, var tallet 2288. Der har altså været et fald på hele 98 procent.

På landsplan har der været en tilsvarende udvikling. Her er faldet dog ”kun” cirka 85 procent.

Udviklingen skyldes, at det i dag er et fåtal af andelshaverne i de større byer, der har svært ved at sælge til maksimalprisen, og det er nemt at finde en køber. Så er der ingen motivation for at betale en mægler for at hjælpe.

I mindre og mellemstore byer kan det være sværere at finde en god køber, og dermed har mæglernes arbejde også større relevans.

Realkredit Danmark anfører, at udviklingen på andelsboligmarkedet bliver hjulpet på vej af de meget store prisstigninger, man har set på ejerboliger. I og med at prisernes himmelflugt for andelsboligernes vedkommende bliver begrænset af maksimalpriserne, er andelsformen blevet relativt mere attraktiv for købere, for hvem alternativet er en ejerbolig.

 

 

Foto: Flickr / Boliga selvsalg

 

Tilmeld Nyhedsbrev