Ønsker man at flytte ind i andelsbolig, var der i januar 82 ledige sådanne at vælge mellem. Det er det højeste antal i halvandet år.
Det oplyste Boliga i forrige uge. Stigningen var dog så lille, at den kan skyldes tilfældigheder. Under alle omstændigheder er antallet af ledige andelsboliger stadig meget lavt – for et år siden var det blot nærmest uhørt lavt. Det samme er billedet i Aarhus, Odense og Aalborg.
Nye tal fra ejerboligmarkedet antyder dog, at der er lidt mere end tilfældigheder på spil, og at det sine steder også kan blive svært, eller i hvert fald mere langsommeligt, at sælge en andelsbolig.
Nykredit oplyser således, at antallet af lejligheder til salg er vokset med 28,4 procent fra december 2017 til december 2018. Det er især i de større byer, at der er blevet mere at vælge mellem for køberne – og mere besvær for sælgerne.
I København og Frederiksberg Kommunerne voksede antallet lejligheder til salg således med henholdsvis 49,6 og 42,6 procent. I Aalborg er stigningen 52,2 procent, og i Aarhus er den 39,2 procent.
Af de store byer ligger kun Odense under landsgennemsnittet, med 12,6 procent. For at tallene skal gå op på landsplan, må markedet være mere eller mindre uændret i mellemstore byer og i forstæderne.
Nykredit henfører udviklingen til en opbremsning i markedet. Nogenlunde lige så mange lejligheder bliver sat til salg som før, men når det tager længere tid at sælge hvert enkelt, vil der være flere på markedet ad gangen.
Denne udvikling kunne også tyde på, at der ligger et indlejret prisfald, hvor sælgerne endnu ikke har erkendt, at de ikke kan få det samme, som de kunne for et år siden.
Over for Boliga vurderede Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, at der en direkte sammenhæng mellem de flere udbudte ejerlejligheder og andelsboliger. Men for de sidste spiller også en anden faktor ind – nemlig at en ny bekendtgørelse har strammet finansieringsmulighederne.
”Bekendtgørelsen understreger, at andelsboligkøberne skal ”erlægge en passende udbetaling af købesummen”, og i praksis fortolkes paragraffen som regel som, at andelsboligkøberen skal have sparet fem procent af andelsboligens tekniske pris op, før de kan blive kreditgodkendt i banken. Det er en skærpelse i forhold til tidligere, hvor det i mange banker var tilstrækkeligt, at andelsboligkøberen stillede med en opsparing på fem procent af indskuddet. I mange andelsforeninger skal man derfor i dag have en noget større opsparing end tidligere for at kunne købe en andelsbolig, og derfor er det ikke længere nær så nemt at finde en køber,” siger Lise Nytoft Bergmann til Boliga.
Billedet er fra A/B Kildevæld på Østerbro i København.