Boligindgrebets høringsfrist fastholdes, men lovbehandling kan blive forsinket

Det det virker næsten som om, at det var i en anden tidsalder, men det er kun få uger siden, at boligindgrebet og dets mulige effekter for andelsboligsektoren var et stort tema i debatten.

Siden har alle parter i diskussionen fået andet at se til. Politikerne har vedtaget vidtrækkende særlove for at håndtere coronakrisen. Ejendomsselskaberne skal finde ud af, om de kan hjælpe pressede lejere, eller om det er dem selv, der har brug for hjælp. Og i mange andelsforeninger er den årlige generalforsamling aflyst eller udskudt.

Men sideløbende med det fortsætter behandlingen af de tre lovforslag, der udgør boligindgrebet. Høringsfristen, som er på fredag den 20. marts, bliver ikke ændret. Men hvorvidt tidsplanen for lovbehandlingen holder, er endnu uvist, oplyser Boligministeriet til Min-andelsbolig.dk.

”Det vurderes, at høringsprocessen vil kunne gennemføres som planlagt navnlig ud fra den vurdering, at udarbejdelsen af høringssvar kan finde sted skriftligt, og derfor uden at de involverede vil skulle samles fysisk. Involverer udarbejdelsen mundtlige drøftelser, vurderes det, at dette vil kunne ske telefonisk, idet mange i den nuværende situation arbejder hjemmefra. Endvidere kan det oplyses, at Folketinget holder lovgivningsarbejdet og andre parlamentariske funktioner i gang,” skriver ministeriet.

Det er dog ikke alle parlamentariske funktioner, der bliver holdt i gang. Et samråd om boligindgrebet med minister Kaare Dybvad sidste torsdag blev for eksempel aflyst, da regeringen aftenen forinden havde indført nye restriktioner for at bekæmpe coronavirussens udbredelse.

Ifølge lovforslagene skal de nye love træde i kraft den 1. juli. Men den konservative boligordfører Mona Juul fastslår, at der forinden en endelig afstemning skal være ordentlig tid til behandlingen i Folketinget.

”Uanset hvordan det her udvikler sig, kan vi leve med, hvis vi ikke har en seriøs lovbehandling. Alt er sat på stand by, og det er superfornuftigt, mens der er andre ting, der skal behandles,” siger Mona Juul.

”Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at vi holder det samråd. Men jeg er også med på, at det ikke skal være lige nu. Hvis ikke det er muligt at afholde samrådet, skal der i hvert fald være mulighed for at stille præcis de samme spørgsmål skriftligt. Derefter skal der være en lovbehandling i salen, og vi har jo ikke engang haft førstebehandlingen endnu. Det kan sagtens være, at det hele skal udsættes. Jeg kan slet ikke se, hvordan vi skulle køre det igennem nu,” fortsætter hun.

Ifølge Mona Juul er det generelt blandt folketingsmedlemmerne indstillingen, at ikke-presserende lovgivning skal udsættes, mens man koncentrerer sig om de nødlove, som stort set hele tinget bakker op om.

”Det er nu, man skal lægge det partipolitiske væk, og så bakke op om den siddende regering, uanset om man er enig med den eller ej, så vi kommer så godt som muligt gennem det her,” siger hun.

 

Foto: Christoffer Regild for Folketinget.

Tilmeld Nyhedsbrev