Det virker som næsten som i en anden tidsalder, at der var en masse ballade omkring udlejning gennem Airbnb. Mange tjente en god skilling på det, mens andre måtte nøjes med ulemperne – for eksempel naboerne i andelsforeningen, der kunne føles sig utrygge ved de mange fremmede mennesker, der pludselig kom i ejendommen.
Coronaen afbrød alt dette og fjernede både godt og skidt ved korttidsudlejningen. Men nu, på vej ind i dens højsæson i sensommeren, vokser den igen og er formentlig tæt på niveauet fra 2019.
I det første år med pandemien faldt antallet af udlejninger med næsten 25 procent i den hårdest ramte måned, september, og med næsten 10 procent i den mindst ramte måned, januar. Andet år med restriktioner var ikke meget bedre for Airbnb.
Selskabet er i mellemtiden blevet børsnoteret, og dermed må det ikke længere drysse statistik for sin virksomhed ud efter forgodtbefindende. Seneste tal fra selskabet er fra marts, og her lå man noget bedre end i samme måned 2021, men stadig langt under niveauet fra 2019.
Men i de efterfølgende måneder har turismen for alvor taget fart igen. Allerede i maj (nyeste tal fra Danmarks Statistik) var der for eksempel 9 procent flere overnatninger på københavnske hoteller end i maj 2029 (og i øvrigt tre gange så mange som i maj sidste år). Selv om meget af det handler om virksomheder, der benytter sig af, at de endelig kan sende deres medarbejdere på kurser og konferencer igen, er der også mange ferierende iblandt – den gruppe, som især ser Airbnb som et alternativ til hoteller.
I hotellernes brancheorganisation Horesta er man da heller ikke i tvivl om, at der også igen er kommet godt gang i den korttidsudlejning, som hotelbranchen ser som en ufin konkurrent.
”Lige så vel som hotelbranchen blomstrer på den her side af coronaen, gør privat udlejning det også. Folk fik jo smag for det inden, men så har der bare ikke været efterspørgsel efter det i en periode. Nu kan de igen finansiere sommerferien ved at udleje et par uger. Vi ser det, og vi hører det også fra for eksempel folk, der er trætte af, at nabolejligheden pludselig blev forvandlet til et diskotek,” lyder det fra Horesta.
Brancheforeningen baserer blandt andet sin kritik af kortidsudlejningen på, at konkurrencevilkårene er ulige. Hoteller skal opfylde langt flere lovgivningsmæssige krav, end man skal, når man lejer sin privatbolig ud i en kort periode.
Det er dog ikke sådan, at man er ansvarsfri, når man lejer ud gennem Airbnb. Selskabets forsikringer dækker således ikke alle skader, der kan ske, påpeger en anden brancheforening, Ejendom Danmark. For eksempel får man ikke fuld erstatning, hvis kortidslejeren forsvinder med et kostbart maleri. Derfor kan man med fordel tjekke, hvad ens egen forsikring siger på det punkt.
For andelsforeninger er det mere relevant, at Airbnb kun giver delvis dækning for skader, som kortidslejere har påført fællesarealer. Så her er det også et hensyn til de andre medlemmer, at man tjekker, at ens egen forsikring spæder til, hvis uheldet skulle ske.
Billedet er fra A/B Viadukten i Valby.