A/B Sønderparken i Odense holder idealerne i hævd

MÅNEDENS ANDELFORENING I DECEMBER: Det skal være billigt, grønt og klimavenligt. Sådan lyder nøgleordene for A/B Sønderparken – en andelsforening med 170 boliger, der ligger midt i Odense; godt en kilometer syd for byens centrum og banegård.

Foreningen er, som formanden Anders Vikkelsø beskriver det, drevet af og for studerende. I det ligger, at man skal være studerende for at købe en andel, mens der ikke omvendt er noget krav om at sælge andelen igen, når man er færdig med studierne – sådan en regel er ikke nødvendig, da beboere i den situation alligevel selv vælger at fraflytte, lyder foreningens ræsonnement.

Formanden bor selv i en toværelseslejlighed på 46 kvadratmeter. Andelen står til cirka 105.000 kroner, og den månedlige boligafgift er cirka 2900 kroner, eller 3500 varme, fællesantenne, internet og vaskeri. Så det er faktisk billigere for en studerende at flytte ind i Sønderparken end at flytte ind på et kollegieværelse.

”Vi ser meget Sønderparken som folk første bolig – enten fordi de flytter hjemmefra og skal til at læse, eller fordi har taget den første del af deres uddannelse i udlandet og vender hjem. Der er plads til, at vi kunne hæve priserne, men det gør vi ikke, fordi boligerne skal være til rådighed for studerende,” siger Anders Vikkelsø.

Er der opslutning til det i foreningen? Det kunne jo være fristende at hæve priserne for nye købere?

”Heldigvis har der hidtil været tilslutning til bestyrelsens forslag om, hvad andelskronen skal være. Vi hører ikke nogen utilfredshed, også fordi andelskronen trods alt stiger jævnt hele tiden. Vi har sågar også sat huslejen ned i forbindelse med sidste generalforsamling. Det er ikke så tit, man oplever det, men det har vi altså råderum til.”

De billige andele betyder, at det ikke er svært overhovedet at sælge dem. For de små etværelseslejligheder er ejerne fri til at sælge til hvem de vil, blot køberen er studerende. Derimod har de eksisterende beboere efter anciennitet fortrinsret til at købe de større lejligheder i foreningen. Det er således normalt, at medlemmerne først flytter ind i en etværelseslejlighed, for senere at ”rykke op” til to værelser.

Men idealerne i foreningen rækker videre end til det økonomiske, fortæller Anders Vikkelsø:

”Vi stræber efter at være en grøn og energivenlig forening. VI har for eksempel solceller på tagene til at finansiere el-regningen (se billedet), vi har bygget vores egen renovationsstation, hvor vi sorterer alt affald, og vi har etableret højbede, hvor man kan dyrke grønt og skille sig af med kompost. Det sidste er lige etableret, så beboerne har ikke haft lejlighed til at bruge det endnu.”

”Vi har i det hele taget over tid fået lavet mange dejlige tiltag herude. Vi har for eksempel fået hulmursisoleret, og vi har skiftet lamper i kældre og opgange. Dem, der bor her, skal hele tiden mærke, at der bliver gjort noget for de penge, de lægger,” uddyber Anders Vikkelsø.

Det lyder hyggeligt med en ejendom, hvor der kun bor studerende. Holder I mange fester i foreningen?

”Vi arrangerer selv to fester om året for foreningen, men derudover er der mulighed for at låne festlokalet både på hverdage og i weekender. Vi har dog begrænset det til en fest pr. weekend. Det er studerende, der bor her, og selv om vi skal have mulighed for at more os og hygge os, skal der også være plads til, at folk kan bo og læse her,” slutter Anders Vikkelsø.

 

A/B Sønderparken

Solfaldsvej 4-20 & Heden 8-18

5000 Odense C.

170 lejligheder.

Ejendommen er i regnskabet værdisat til 70 mio. kroner. Foreningens egenkapital er 48,1 mio. kroner.

Yderlige oplysninger på foreningens hjemmeside.

Tilmeld Nyhedsbrev