Advokater tørrer kommende andelsforeninger

For tiden bliver mange boligejendomme handlet mellem investorer, og dermed udløses den såkaldte tilbudspligt, så lejerne får mulighed for at danne en andelsforening og overtage ejendommen. Ofte vil det være en venlig advokat, der henvender sig og får sat gang i stiftelsen.

Men det skal lejerne passe på med at sige ja til, for de kan komme til at betale en voldsom overpris for advokatydelsen. Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation kender til et aktuelt eksempel, hvor den nye andelsforening kom til at betale cirka 20.000 kroner for meget – pr. medlem!

Sagen var, at to ejendomme med hver cirka 30 lejligheder var ude i en runde med tilbudspligt.

”I den ene ejendom havde advokatfirmaet selv rettet henvendelse til lejerne. Det endte med, at det fik knapt en mio. kroner for at stifte foreningen. I den anden ejendom var opgaven i udbud, og det selvsamme advokatfirma bød 400.000 kroner for opgaven,” fortæller Jan Hansen.

”En af de helt store udfordringer er, at beboerne slår koldt vand i blodet og får konkurrenceudsat den rådgivning, de skal have,” fortsætter han.

Tilbudspligten indebærer, at ejeren af ejendommen skal informere beboerne om den planlagte handel. Men ejeren skal ikke tage initiativ til at samle beboerne. Derfor er der en del rådgivere, der holder øje med, hvornår der sker handler, for så at prøve at samle beboerne.

Det kan fint og i både rådgiver og beboeres interesse – men prisen kan altså også blive for høj.

Andelsboligforeningernes har for nyligt åbnet en ny hjemmeside, hvor lejere får vejledning i, hvordan de trin for trin håndterer tilbudspligten. Se hjemmesiden her.

 

Foto: Jon Lundshøj Møller.

Tilmeld Nyhedsbrev