Andelsboligmarkedet ser ud til at have nået toppunkt i markedet sidste efterår

Jammer og klage. Det er, hvad man hører fra ejerboligmarkedet, der står i sin største nedtur i næsten halvandet årti. Det er svært at sælge huse og lejligheder, og skal man gøre det, skal man mange steder være parat til at sænke forventningerne til salgsprisen med mindst 10 til 20 procent.

Men hvordan påvirker det dig, der har en andelsbolig? Skal du frygte, at også dine værdier er udhulet?

Hvor der er masser af aktuel statistik om antallet af handler, priser og liggetider på ejerboligmarkedet, er der meget få data om andelsboligmarkedet. Som omtalt i forrige artikel vurderer eksperter dog ikke, at andelsboligmarkedet har været ramt nær så hårdt som ejerboligmarkedet.

Siden har Min-andelsbolig.dk søgt forskellige indikatorer, der i de mindste delvist kan give lidt af den viden, der ikke findes i hård statistik. Og disse indikatorer ikke blot bekræfter, at andelsboligmarkedet har holdt stand. Det ser også ud til, at det har været superstærkt over nogle måneder sidste i efteråret – formentligt fordi mange konkluderede, at det i den urolige situation med høje renter og inflation var mere sikkert at købe en andelsbolig end en ejerlejlighed.

Indikatorerne er for eksempel aktiviteten med salg af andele på Den Blå Avis (dba.dk) og Boligsiden.dk, og det er de forbrugerundersøgelser, som forskellige analyseinstitutter gennemfører. De peger på, at også andelsboligmarkedet bremsede lidt op sidste forår, da rentestigningerne slog igennem, og man samtidig frygtede meget store varmeregninger senere på året.

Men omkring september og oktober vendte billedet. Voxmeter målte således, at der i november var flere, der forventede at købe en andelsbolig inden for 12 måneder, end der var i januar sidste år – den sidste måned, før krigen brød ud, og renterne samtidigt for alvor begyndte at stige.

Fra oktober til november målte Den Blå Avis også færre opslag med andelsboliger til salg, oplyser selskabet. Det tyder på et stærkt marked – ofte bliver ledige andelsboliger kun slået offentligt op, hvis ingen på ventelisten er interesserede i at købe her og nu. Min-andelsbolig.dk kender til et eksempel på, at en ganske almindelig andelsbolig i Islev i denne periode havde fundet sin køber få minutter efter, at opslaget var lagt op. Cirka 70 nåede at reagere på opslaget, inden dette blev taget ned igen.

Siden er markedet øjensynligt kølet lidt af igen, men uden at det på nogen måde er dårligt.

Som det ser ud nu, skal meget gå galt, før andelsboligmarkedet bliver ramt af en nedtur i år eller næste år. Rentestigningerne vil også have effekt på andelsboligmarkedet, men mest sandsynligt på den blide måde, at fremtidige opskrivninger af værdierne bliver mindre, end de havde været i en teoretisk verden uden inflation og rentestigninger.

En joker er, hvis der kommer flere, betydelige rentestigninger. Markedet for boligudlejningsejendomme er allerede sat i stå af rentestigningerne sidste år, og på langt sigt er beregninger af andelskronen bundet op på dette marked.

Men hvordan renten vil udvikler sig i fremtiden, er hver mands gæt. Det er et område, hvor selv ikke de klogeste økonomer har meget større træfsikkerhed end en abe, der trækker farvede kugler op af en krukke.

Billedet er fra A/B Australiensvej 1-7, Bryggervangen 1-3 i København.

Tilmeld Nyhedsbrev