Andelsforeninger skal have nyt nøgletalsskema klar ved handler

Et og andet bestyrelsesmedlem i en andelsforening kan måske synke træt tilbage i stolen ved nyheden om, at en ny bekendtgørelse øger kravene til, hvilke oplysninger foreningerne skal stille med, når et medlem ønsker at sælge sin andel.

Men det er ikke så slemt, oplyser Mette Haagensen, juridisk konsulent i Ejendomsforeningen Danmark.

”Det nye er, at man indfører et helt nyt bilag, som skal udfyldes, og som ikke har skullet udfyldes tidligere. Dette bilag skal fremlægges på generalforsamlingen, så man er sikker på, at alle medlemmer kan følge med i økonomien. Men alle de oplysninger, der skal ind i bilaget, findes allerede,” siger Mette Haagesen.

Det omhandlede bilag findes som bilag 4 nederst i bekendtgørelsen, som ligger på Retsinformation her. Der er tale om ni forskellige nøgletal, og de fremgår alle af andre dokumenter – de otte af dem er for eksempel med i regnskaberne. Derfor argumenterede Ejendomsforeningen Danmark op til den nylige ændring af andelsboligloven for, at det nye bilag er overflødigt. Men politikerne fastholdt, at det skal med, som en praktisk service til både nuværende og kommende medlemmer af foreningerne.

Der er altså tale om en lidt mere besvær – men kun lidt. Mette Haagensen ser kun én mulig knast af væsentlig betydning.

”Bilaget skal fremlægges på generalforsamlingen, så det blive sendt med ud sammen med indkaldelsen. Men nogle af nøgleoplysningerne er afhængige af, hvad der bliver vedtaget på generalforsamlingen. Det kan for eksempel ske, at boligafgiften bliver fastsat til noget andet, end bestyrelsen har indstillet. Så hvis der bliver ændret på tallene, skal bestyrelsen huske at justere bilaget efterfølgende,” siger hun.

Som bekendt er der mange dokumenter, der skal fremlægges for køber i forbindelse salg af en andel. Se den fulde liste i bekendtgørelsens paragraf 1. Men der bliver også lagt op til, at mange af dokumenterne blot kan ligge på foreningens hjemmeside. Så for de mange foreninger, der ikke har en hjemmeside, kan det være en ide at få en.

”Det gør bestyrelsens arbejde meget nemmere, at man har en hjemmeside, der er tilgængelig for alle i foreningen,” siger Mette Haagensen.

 

 

Billedet er fra A/B Alléhaven i Odense.

Tilmeld Nyhedsbrev