Anklager og forsvarer milevidt fra hinanden i Housing Group-sag

Gitte Cordes er retsformand i sagen mod Antony Ashton fra det nu krakkede administrationsfirma Housing Group, og hun gør et meget venligt indtryk. Men under torsdagens retsmøde fornemmede man alligevel, at hendes tålmodighed blev sat på en prøve. I hvert fald blev smilet gradvist mere stift, da anklager og forsvarer indgående debatterede konsekvenserne af at stjæle 100 kroner fra hendes pung.

De to jurister var ude i en teoretisk betragtning. Sæt man nu stjal pengene, og bagefter tænkte, at det nok alligevel ikke var det mest velvalgte offer for et tyveri, hvorfor man stjal en hundredkroneseddel fra en anden og lagde den i hendes pung, så hun aldrig opdagede noget. Havde man så været en tyv en eller to gange? Og hvis man senere på ærlig vis tjente pengene, og lagde 100 kroner tilbage i det andet offers pung, var man så overhovedet en tyv?

Det har alt sammen betydning for, om Antony Ashton kan kendes skyldig, og især for, hvilken straf han i givet fald skal have. Han er tiltalt for bedrageri mod 23 andels- og ejerforeninger, der har været kunder hos ham.

Dagens retsmøde i Københavns Byret var det sidste, inden dommen falder den 5. februar næste år. Vi var nået til parternes procedurer, og det var anklager Glenn Verding Hein, der lagde ud.

Han mener, Antony Ashton skal have mindst fire års fængsel. Forinden dén konklusion havde han gennemgået en lang række forhold, hvor den tiltalte, uden foreningernes godkendelse, og uden at der lå en faktura på en udgift, havde hævet penge på foreningernes konti. Alene hos A/B Kong Georgs Vej 49 på Frederiksberg (billedet) var der hævet penge fem gange, og det var ikke småbeløb, der var tale om. Det største beløb var således 1 mio. kroner. Pengene var som regel samme dag sendt videre – til Housing Groups kreditorer, til Antony Ashton selv, til hans bekendte, eller til andre foreninger, som han tidligere havde ”lånt” fra. At foreningerne i mange tilfælde fik deres penge tilbage, ændrer imidlertid ikke på, at de var blevet bedraget, mente Glenn Verding Hein.

Det mente derimod forsvareren Anders Németh. Han hæftede sig ved, at på anklagerens liste over ureglementerede kontooverførsler til en værdi af i alt 13 mio. kroner, var cirka halvdelen betalt tilbage. Så det var højst den anden halvdel, Antony Ashton kunne blive dømt for, og Anders Némeht fandt i det tilfælde en dom på to års fængsel, hvoraf kun et halvt år ubetinget, passende.

Men hans påstand var, at der helt skal ske frifindelse. Han fandt anklagemyndighedens granskning af Housing Groups bogholderi for overfladisk til, at bevisbyrden var løftet. Han erkendte, at ”rod og mangel på styring” havde præget selskabet. Men det er ikke i sig selv bedrageri, og at der for eksempel mangler et bilag på en facaderenovering i andelsforening er ikke ensbetydende med, at denne facaderenovering ikke har fundet sted og skulle betales.

Anders Németh hæftede sig også ved, at den dag i sommeren 2017, hvor Antony Ashton blev arresteret, var der udestående fakturaer i Housing Group for cirka 4,5 mio. kroner. Det tolkede han sådan, at Housing Group kunne betale pengene tilbage til alle foreningerne, eller i hvert fald næsten, hvormed man ville være i situationen med retsformandens 100 kroner, der blev betalt tilbage med et nyt tyveri, der igen blev betalt tilbage med ærligt tjente penge.

Om Gitte Cordes og de to lægdommere køber dén, vil vise sig til februar. Det fremgik af anklagerens procedure, at de hos foreningerne hævede penge i nogle tilfælde var brugt til at betale regninger til Kammeradvokaten, som en sidste udvej inden konkurs. Så hvor god vilje Housing Group og Antony Ashton end har haft til at betale pengene tilbage, er det ikke sikkert, at evnen til det også har været der.

Antony Ashton, der nu må vente tre måneder på at få oplysninger om sin skæbne, virkede forholdsvis afslappet. Straffesager er i det hele taget ofte overraskende gemytlige. Pausen i dag gik med venlig samtale mellem efterforskere, anklager og forsvarer. Hverdagens store og små begivenheder blev vendt, såvel som nye straffesager undervejs. Apropos det sidste, så kan socialminister Mai Mercado, ifølge hvad Min-andelsbolig.dk nu har hørt på vandørene, godt berede sig på endnu en uge med mærkelige drømme.

Tilmeld Nyhedsbrev