Arkitektfirma: Boom i andelsforeningers renoveringer efter corona

I både 2020 og foråret i år forhindrede coronaen de fleste andelsforeninger i at holde ordinære generalforsamlinger. De fleste fandt på digitale løsninger til at ”mødes” alligevel og klare formalia. Men noget tyder på, at man også har holdt sig til det strengt nødvendige. I hvert fald sprudler foreningerne af byggelyst, nu hvor det igen er muligt at mødes i den virkelige verden.

Sådan er oplevelsen hos Plan1 Cobblestone Architects, der, som navnet siger, er knyttet til administratoren Cobblestone.

”På grund af coronasituationen så vi sidste år og i foråret, at mange andelsboligforeninger ikke kunne afholde generalforsamlinger og derfor valgte at udskyde kommende renoveringsprojekter. Nu har vi den omvendte situation: Andelsboligforeningerne har haft et opsparet behov for at mødes og træffe beslutninger angående deres ejendom. Derfor er der i de seneste måneder skruet op for antallet af beslutningsmøder, hvilket betyder, at vi sammenlignet med før pandemien nu modtager dobbelt så mange renoveringsforespørgsler fra boligforeningerne,” udtaler Nicolaj Sevel, partner og arkitekt hos Plan1 Cobblestone Architects i en pressemeddelelse, der nu er gået på jagt efter nye medarbejdere for at kunne håndtere alle opgaverne.

Ifølge Nicolaj Sevel er det især projekter med VVS-arbejde og energiforanstaltninger – for eksempel isolering eller etablering af solceller – der er på programmet hos foreningerne.

Umiddelbart kan det være fristende for foreninger at udsætte renoveringsarbejder til et tidspunkt, hvor der er mindre tryk på byggeriet, og hvor man dermed måske kan få bedre priser. Men det advarede Jeppe Blohm Nielsen, adm. direktør i det rådgivende ingeniørfirma Bang & Beenfeldt og medlem af Min-andelsbolig.dk´s ekspertpanel, imod tilbage i juni.

”Som rådgiver vil vi generelt fraråde, at man undlader at vedligeholde sin ejendom, for man kan ikke vide sig sikker på, at der ikke kommer følgeskader på ejendommen i den periode, projektet udskydes. Derfor anbefaler vi, at man altid konsulterer sin rådgiver, inden man overvejer at udskyde et projekt. Med den rette rådgivning er man bedre klædt på til at tage den rigtige beslutning, og man ved, hvilke risici man løber. Man bør ikke træffe beslutninger ved isoleret at fokusere på materialepriser – et renoveringsprojekt er mere komplekst, og der er langt flere faktorer i spil end blot det ene parameter,” sagde han til Min-andelsbolig.dk.

Etablering af solceller kunne godt vente til bedre – eller rettere, dårligere – tider. Men VVS-arbejde vil ofte have en mere presserende karakter, og isolering er relevant i betragtning af de høje energipriser, der kan forventes i de kommende år. Dermed kan man som forening hurtigt få tab, som mere end opvejer de besparelser, man måske kunne opnå ved at vente på en situation, hvor byggefirmaerne i højere grad konkurrerer på prisen.

PR-foto: Plan1 Cobblestone Architects

Tilmeld Nyhedsbrev