Attraktivt kollegium på Amager kan blive andelsforening

Kollegiet Mønten på Amager Boulevard i København har sit navn efter, at ejendommen oprindeligt husede Den Kgl. Danske Mønt.

Men snart kan symbolikken skifte: Beboerne i kollegiets 173 boliger får mulighed for at købe ejendommen, og dermed slå mønt på det særdeles gode ejendomsmarked i disse år.

Den nuværende ejer er ejendomsselskabet Jeudan, der i sit regnskab for første halvår oplyser, at man sælger til DIS – Danmarks Internationale Studenterkomite, der i forvejen driver to kollegier i København. Handlen udløser dog tilbudspligt, så beboerne får mulighed for at købe ejendommen til samme pris, som DIS vil give.

Det er meget usædvanligt, at kollegier og ungdomsboliger bliver omdannet til andelsboliger. Minandelsbolig.dk er ikke bekendt med eksempler på, at det er sket tidligere.

Hvis beboerne ønsker at overtage Mønten, vil en konkret udfordring være, at de skal have kreditværdighed hos bank og realkreditinstitut. Studerende er som bekendt sjældent velhavere.

Men omvendt er det næppe heller de fattigste studerende, der bor på Mønten: Politiken kunne for to år siden oplyse, at huslejen i en lejlighed med to værelser var 7150 kroner plus forbrug om måneden. Det er tæt på kvadratmeterprisen i helt almindelige nybyggede lejligheder, og Yasmin Davali, formand for Danske Studerende Fællesråd, udtalte, at priser i det leje ”nærmest er at gøre grin med de studerende.”

Men i Mønten kan det altså blive de studerende, der får den sidste og bedste latter. Den ejendom, de kan købe, vil være særdeles attraktiv for mange investorer, hvis de senere skulle få lyst til at sælge igen.

Med et kvarters cykeltur til Rådhuspladsen er beliggenheden nærmest perfekt, og ejendommen fremstår meget fint. Ud mod gaden ser man Den Kgl. Mønts klassiske ejendom, og indenfor findes de fleste lejligheder i et nyere byggeri, der omkranser et meget hyggeligt gårdmiljø.

Jeudan forventer, at det omkring nytår vil være afklaret, om de studerende ønsker at købe ejendommen, eller om det bliver DIS, der overtager den.

Tilmeld Nyhedsbrev