Blackstone vil gyde olie på oprørte vande

Blackstone, en gigantisk amerikansk investor, der ejer ejendomme for cirka 1000 mia. kroner rundt omkring i verden, har med sin adfærd sendt det danske boligmarked ud i høj sø. Det har opkøbt en række ejendomme og ganske aggressivt forsøgt at få beboerne til at flytte ud, så lejlighederne kan blive renoveret og genudlejet til højere huslejer.

Det har fået et flertal i Folketinget til at ønske en stramning af reglerne for netop huslejeforhøjelser efter renoveringer. Et udvalg nedsat af den fungerende boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal komme med et udspil om det i løbet af efteråret. Men allerede nu har alene udsigten til sådan en lovændring betydet en opbremsning i handlerne med ældre boligejendomme, og disse er faldet i værdi – hvilket mange andelsforeninger, som tidligere omtalt her på sitet, kommer til at mærke, næste gang en valuar skal vurdere deres ejendom.

I ejendomsbranchen, der stadig er domineret af pensionskasser og andre danske aktører, er der udbredt forståelse for forargelsen over Blackstone. Men man håber, at det bliver muligt at finde en mindelig løsning, så alle andre ejere af boligejendomme – og herunder altså andelsforeninger – ikke bliver ramt alt for hårdt.

Nu har Blackstone foreløbigt bidraget ved at komme med forsonlige udmeldinger. Amerikanerne opererer i Danmark gennem datterselskabet 360 North, og det har lige fået ny direktør, nemlig Lars Pærregaard.

I forbindelse med udnævnelsen udtalte James Seppala, der er chef for Blackstones europæiske ejendomsaktiviteter, at Lars Pærregaard og den øvrige ledelse vil ”bygge videre på den gode drift i 360 North, hvor beboerne og det omkringliggende samfund er udgangspunktet for alle vores aktiviteter.”

Ordene er lidt specielle, når man ved, hvor meget uro Blackstones aktiviteter har forårsaget. Især i den Sønderjyske By på Frederiksberg (billedet) har reaktionen fra vrede lejere lignet noget, vi ikke har set i Danmark, siden man for et halvt århundrede siden talte om ”bolighajer”.

Men i et program på DR’s P1 har Lars Pærregaard suppleret med et konkret løfte: Nemlig at man ikke længere vil tilbyde lejere penge for at fraflytte. Den slags tilbud har lejere oplevet som frustrerende og stressende. De er i deres fulde ret til at sige nej til dem, men deres udlejer har sendt et klart signal om, at de er uønskede.

”Jeg kan forstå, at denne her form for tilbud kan skabe ubehag eller være lidt for direkte, også selvom der er nogle lejere, der rent faktisk har takket ja til sådanne tilbud, og derfor har jeg også stoppet denne her form for uopfordrede tilbud, og det vil jeg ikke acceptere fremadrettet,” sagde Lars Pærregaard ifølge EjendomsWatch på P1.

Han afviste samtidig, at Blackstone og 360 North skulle have brugt andre og mere ubehagelige metoder, for at få lejere til at fraflytte. Min-andelsbolig.dk har dog kendskab til en praksis, hvor lejerne med rette har kunnet føle sig under pres på en ubehagelig måde.

Men nu er der i hvert fald bevægelse, og alle parter – lejere, udlejere og andelsforeninger – kan håbe, at det hele falder til ro til efteråret.

Tilmeld Nyhedsbrev