De tider, hvor priserne på ejerlejligheder i København steg med 10 procent om året, er forbi. Det seneste år har den stået på prisfald, og kun i Brønshøj og Vanløse er der stadig pil opad.
Det viser beregninger, som boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit har foretaget på tal fra bankernes og realkreditinstitutternes brancheforening, Finans Danmark.
Mira Lie Nielsen hæfter sig ved, at prisfaldet fra første kvartal sidste år til første kvartal i år generelt især har ramt de kvarterer, hvor priserne også er absolut størst, nemlig Frederiksberg C (-1,7 procent) og København K (-0,9 procent). Men også i Nordvest (-1,6 procent) og Valby (-1,0 procent) har prisfaldet været mærkbart, og i det hele taget er det ikke længere sådan, at kvartererne i hovedstadskommunens udkant går fri af prisfaldene.
Undtagelserne er altså Brønshøj (+1,4 procent) og Vanløse (+0,3 procent).
Ejerboligpriserne smitter ikke direkte af på andelsboligpriserne, der jo er underlagt regulering. Men de giver en indikation på, hvilke kvarterer der er på vej frem eller tilbage. Det kan købere og sælgere af andele tage med ind i overvejelserne, og foreningerne må også tage højde for det, når de træffer beslutninger, der vedrører andelskronen. Det sidste kræver en forklaring:
Reguleringen af andelsboligpriserne går ud på, at ejendommene skal værdiansættes, som om de var udlejningsejendomme. På dette marked er der for tiden stor turbulens. Erhvervsmægleren Colliers har netop i dag, mandag, meddelt, at omsætningen af investeringsejendomme i første halvår lå 40 procent lavere end sidste år. Det er især omsætningen af udlejningsejendomme, der er styrtdykket, blandt andet fordi den nye regering påtænker et indgreb mod huslejeforhøjelser efter renoveringer.
Det vil alt andet lige også få priserne til at falde, så den typiske andelsforening i en ældre ejendom kan vente et hak nedad, næste gang en valuar skal vurdere ejendommen.
Mange foreninger har lagt en buffer ind, så de ikke har bogført ejendommen til hele den værdi, der fremgår af valuarens vurdering. Denne buffer kan foreningerne så overveje at udnytte, således at medlemmerne stilles uændret, selv om valuarvurderingen skulle falde næste gang. Men det er en overvejelse med flere faktorer, for hvis man holder uændrede priserne på andelene, vil sælgere stå dårligere i konkurrencen over for sælgere fra de foreninger, der vælger at lade andelskronen falde.
Det er, når man vurderer denne konkurrencesituation, at man kan kaste et blik på ejerboligmarkedet, der afspejler, hvor folk gerne vil bo. Ligger foreningen i Brønshøj, er der lidt mindre pres, end man er vant til, og omvendt hvis den ligger i Frederiksberg C. Mira Lie Nielsen påpeger dog, at det er relativt små forskydninger mellem kvartererne, man ser, og at man skal følge med i flere kvartaler for at se, om de holder.
Billedet er fra A/B Veksøhuse i Brønshøj