Brancheforening foreslår alternativ til indgreb, der vil blive dyrt for andelsforeninger

Huslejenævnene har normalt ikke en stor stjerne hos ejendomsselskaberne, der mest kender denne retsinstans for, at den behandler klager fra lejerne – for eksempel om huslejen.

Men ikke desto mindre har ejendomsselskabernes brancheforening, EjendomDanmark, nu foreslået en styrkelse af huslejenævnene.

Det sker for at imødekomme det politiske flertal, der lige nu ønsker at stramme reglerne for, hvor meget man kan hæve huslejen efter en gennemgribende renovering af et lejemål. Dén løsning frygter branchen, som tidligere omtalt her på Min-andelsbolig.dk, fordi den vil føre til et brat prisfald på ældre ejendomme – noget, der også vil ramme de fleste andelsforeninger.

Derfor arbejdes der på højtryk for at finde alternative løsninger, og styrkelsen af huslejenævnene er en af mulighederne.

“Ejendomsbranchen kan kun hilse et mere effektivt huslejenævn velkomment. For reglerne skal selvfølgeligt overholdes. Moderniseringsreglerne har sparet samfundet for milliarder af skattekroner til byfornyelse. Samtidig er der moderniseret tusinder af lejligheder – uden at huslejen har fået lov til at eksplodere, fordi de stadig er underlagt kontrol,” udtalte Jannick Nytoft i en pressemeddelelse, der blev sendt ud fredag formiddag.

Her erklærede Jannick Nytoft sig også ”helt enig i Socialdemokraternes intention om at bevare byer, hvor forskellige mennesker har råd til at bo.” Blot mener han altså ikke det er vejen frem at forhindre gennemgribende moderniseringer. Socialdemokratiet er på linje med Dansk Folkeparti, og formentligt også Enhedslisten og flere andre partier i rød blok.

Forslaget om at begrænse adgangen til at hæve huslejen efter gennemgribende renoveringer har i det hele taget åbnet nogle usædvanlige fronter i og omkring ejendomsbranchen. Udgangspunktet er, at man gerne vil stikke en kæp i hjulet på den amerikanske storinvestor Blackstone, der går forholdsvist aggressivt til værk over for sine lejere. Dét ønske finder ikke blot støtte på venstrefløjen, men også langt ind i ejendomsbranchen.

Men et indgreb vil også ramme mange andre ejendomsselskaber end Blackstone – og, hvad der politisk har større betydning, andelsforeninger. De mest uheldige af dem kan miste hele deres friværdi, hvilket medlemmerne vil mærke på den måde, at andelskronen falder til nul.

Så den beskyttelse af lejerne, som partierne bag det påtænkte indgreb har i tankerne, vil samtidig ramme benhårdt på de andelshavere, som også i vidt omfang stemmer på partier fra rød blok.

Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningerens Fællesrepræsentation (ABF), gik da også på kattepoter, da han onsdag udtalte sig til en artikel på organisationens hjemmeside.

”ABF har sympati med baggrunden for et indgreb. Organisationen oplever ofte meget bekymrede lejere, når en ejendom skal sælges. Lejerne er usikre på, hvad der venter dem, hvis de ikke udnytter lejelovens tilbudspligt og køber ejendommen på andelsbasis. Det er derfor positivt, at et politisk flertal melder ud, at de er klar til at gå den omstridte paragraf efter i sømmene. Men politikerne skal passe på, at man ikke laver regler, der også får utilsigtede konsekvenser for landets private andelsboligforeninger,” sagde Jan Hansen.

 

 

Billedet er fra A/B Hedebygade 32-34 på Vesterbro i København.

Tilmeld Nyhedsbrev