Dansk Folkeparti skyder forslag om at omdanne andelsboliger til ejerboliger ned

Det kunne lyde forjættende, da regeringen tidligere i dag fremlagde en rapport fra Udvalget om ejerlejlighedsloven, og samtidig bakkede om udvalgets anbefaling om at give cirka 14.000 ejere af andelsboliger mulighed for at konvertere disse boliger til ejerboliger.

Men reelt er der ingen pølse på dén pind: Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, afviser blankt at gå med på tanken.

”Det er vi under ingen omstændigheder med på. Dansk Folkeparti er ikke sat i verden for pludseligt at gøre tilfældige mennesker rige,” siger boligordfører Merete Dea Larsen til Min-andelsbolig.dk.

Hun hentyder til, at forslaget ifølge rapporten vil give de berørte andelsboligejere en her og nu-gevinst på i gennemsnit 825.000 kroner, beregnet på prisniveauet i 2014. Nogle vil endda få en meget højere gevinst, og den typiske andelsboligejer, der er omfattet af forslaget, vil ”kun” få en gevinst på 675.000 kroner.

Men pengene kommer naturligvis ikke ud af den blå luft, og formuegevinsterne til de nuværende ejere vil indebære, at fremtidige beboere kommer til at sidde væsentlig dyrere.

Udvalgets forslag, som regeringen har taget til sig, omfatter cirka 13.300 andelslejligheder i ejendomme, hvor opførelsen er påbegyndt efter den 1. juli 1966. Hertil kommer et mindre antal lejligheder i meget små foreninger med højst fem medlemmer i ældre ejendomme.

På et punkt er Dansk Folkeparti dog til at forhandle med, når det gælder omdannelse af andelsboliger til ejerboliger.

”Hvis der er noget, der kan hjælpe nogle udkantsområder, der virkelig har problemer, så er det noget, vi er villige til at kigge på,” siger Merete Dea Larsen.

I de områder, der har fået den uvenlige betegnelse ”udkantsdanmark”, findes en del små andelsforeninger i nyere ejendomme, og for beboerne her vil det måske gøre livet lettere, hvis de kan omdanne deres boliger til ejerboliger.

Men for dem vil der typisk ikke være nogen formuegevinst ved det, fordi ejerboligerne i disse områder kun i begrænset omfang – om overhovedet – er steget i værdi det seneste årti, og fordi handelspriserne på andelsboliger i praksis ikke bliver begrænset af de lovfastsatte maksimalpriser.

 

 

Billedet er fra A/B Kærhøgen i Varde.

Tilmeld Nyhedsbrev