De næste måneder er egnede til at gå mod længere lån

Har din andelsforening kortfristede lån, for eksempel F1-lån, og overvejer I at sikre renten længere ud i fremtiden? Så vil de kommende måneder være fortrinlige til at foretage omlægningerne. I hvert fald hvis det går, som Danske Bank spår i sin seneste renteprognose.

Renten på et 30-årigt realkreditlån steg i årets første uger med godt et par promillepoint, og på tiårige lån har rentestigningen været endnu større. De seneste uger har der været ro på, men Danske Bank vurderer, at det blot er en pause, som indtræffer af nogle markedstekniske årsager, og at der vil komme en ny runde rentestigninger senere på året.

Det er denne pause, man kan benytte, hvis man alligevel overvejer at binde sin rente fast.

”Hvis man vil gå langt (altså have faste renter over en længere årrække, red.) tror jeg snart, man skal til at sadle hesten og komme afsted,” siger Bjarne Jørgensen, vicedirektør i Danske Bank med ansvar for storkunder inden for ejendomme – herunder andelsforeninger.

Han tilføjer, at de foreninger, der går efter en længere rentebinding, også får en ”friværdi-sikring” af deres ejendom: Hvis renten stiger, vil ejendommen normalt falde i værdi, men til gengæld vil det blive billigere at indløse sit lån igen.

Realkredit Danmark har, ligesom de andre realkreditinstitutter, gennem lang tid prøvet at overtale både andelsforeninger og ejerboligejere til at vælge lange lån. Hvilket mange da også har gjort.

Realkreditinstitutterne kommer med deres anbefaling, fordi de kender den langsigtede renteudvikling, som BRFKredit for eksempel viser den her. Som det fremgår er renten – trods de seneste stigninger – stadig på et meget lavt niveau, historisk set. For eksempel var renten på et kortfristet lån så sent som i 2009 på niveau med det, der i dag er renten på et langfristet lån.

Renten kan sagtens komme tilbage til mere normale niveauer, og så er det pludselig en helt anden økonomi, foreninger med rentetilpasningslån sidder med. Nogle foreninger kan komme i problemer, og sker det, vil det også være et problem for realkreditinstituttet.

Tilmeld Nyhedsbrev