Ejendomsmæglernes hylder rippet for andelsboliger

Der er cirka 100.000 andelsboliger i Københavns Kommune, men i maj var blot 60 af dem sat til salg gennem ejendomsmæglere. Det skriver Arbejdernes Landsbank i en analyse om andelsboligmarkedet.

Det lave antal salgstilbud i det åbne marked afspejler, at markedet er ”brandvarmt”, som Arbejdernes Landsbank udtrykker det. Mens priserne på ejerboliger er tordnet i vejret, bliver priserne på andelsboliger holdt nede af systemet med maksimalpriserne. Derfor er der masser af købere, og handlerne foregår i stedet for eksempel gennem venner og bekendte eller gennem andelsforeningen.

Tilbage i begyndelsen af årtiet, da der endnu var krise, var henved 5000 københavnske boliger sat til salg gennem mæglere. Siden er tallet faldet stødt, men endnu i maj sidste år var det 103.

Også uden for København er antallet af tilbudte andelsboliger gennem mæglere faldet, men ikke nær så meget. I for eksempel Aarhus var det i maj 41, der var sat til salg på denne måde, men her er der kun cirka 7000 andelsboliger i alt.

Selv om andelsboliger er billige, relativt til ejerboliger, advarer Arbejdernes Landsbank om, at man skal se for – og en undersøgelse, som banken har fået lavet, antyder, at ikke alle husker dette.

”Andelsboligmarkedet er et komplekst område, da man ikke blot erhverver sig en bolig men også en anpart i andelsboligforenings gæld. Vores spørgeskemaundersøgelse viser dog, at langt fra alle danskere er bekendt med dette. Lidt over halvdelen af de adspurgte mener ikke, at andelsboligmarkedet er mere komplekst end ejerboligmarkedet. Det er uheldigt i et marked, hvor der ofte ikke er meget tid at tænke sig om i, hvis man er heldig at få tilbudt en andelsbolig,” skriver banken i analysen.

Arbejdernes Landsbank tilråder, at man på forhånd sætter sig ind i økonomien i den eller de andelsboliger, man gerne vil bo i. Så er man klar til at slå til, når en andel bliver til sat til salg.

 

 

Billedet er fra A/B Andelen i Midten i Allerød.

Tilmeld Nyhedsbrev