Et energimærke F kan godt blive til C

Med boligindgrebet sidste forår blev det vigtigt, at andelsforeningers ejendomme mindst har energimærke C. Kun da kan en køber af hele ejendommen renovere lejlighederne efter boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2. og efterfølgende udleje dem til en højere husleje, hvilket giver en væsentligt højere værdi af ejendommen.

Inden indgrebet var kravet kun et energimærke D, og ændringen har fået mange til at kigge på, hvordan de kan løfte deres energimærke – også hvis det er lavere end D.

En læser stødte ind i et eksempel på det. Han kiggede på en andel i en forening på Frederiksberg, hvor energimærket (fra 2011) var F, men hvor valuaren helt bestemt mente, at det var en fejl, og at ejendommen i virkeligheden skulle have mærket C. Noget, som altså har stor betydning for den prisen på ejendommen, og dermed på den andel, læseren overvejede at købe.

Men kan det overhovedet lade sig gøre, at der er så stor forskel mellem, hvilket energimærke en ejendom har, og hvad det kunne være? Vi har sendt spørgsmålet videre til Jeppe Blohm Nielsen, adm. direktør i det rådgivende ingeniørfirma Bang & Beenfeldt og medlem af Min-andelsbolig.dk’s ekspertpanel.

Det er ikke umuligt, men læseren bør undersøge det nærmere, lyder rådet fra Jeppe Blohm Nielsen:

”Ind i mellem er der energimærkninger, som ikke længere svarer til bygningens faktiske tilstand. Dette ses ofte, hvis der er foretaget væsentlige energiforbedringer, efter at mærkningen er foretaget. Dette kan både være synlige tiltag som vinduer og facadeisolering eksempelvis, eller mere skjulte tiltag som brystningsisolering, isolerede installationer eller en ny varmecentral.

Energimærkningen er et øjebliksbillede, som viser en konkret tilstand, da det er udarbejdet.

Det konkrete energimærke er fra 2011, hvilket betyder, at det skal fornyes i 2021, og dermed vil det blive mere retvisende for den nuværende tilstand.

I denne konkrete sag er det svært at vurdere, men vi anbefaler spørgeren at få en professionel rådgiver til at se på det gamle energimærke fra 2011 og ejendommens nuværende tilstand. Rådgiver vil kunne vurdere, om der er grundlag for et bedre mærke – dog uden det bliver helt konkret, før end det nye mærke foreligger.”

 

Billedet er fra A/B Peter Bang Hus på Frederiksberg (ikke den i artiklen omhandlede ejendom).

Tilmeld Nyhedsbrev