Finanstilsynet: Banker skal stramme op på udlån til andelsboliger

Går du med overvejelser om at låne penge til en andelsbolig – eller at optage et lån i den andelsbolig, du allerede har – kan det blive sværere, end du har forestillet dig.

Finanstilsynet har nemlig undersøgt bankernes udlån til andelsboliger og konkluderet, at bankerne har været for skødesløse. Bankerne er derfor blevet bedt om at stramme op og have mere fokus på, hvad de låner ud til andelssektoren.

Undersøgelsen bliver offentliggjort inden for de kommende uger, men dele af den fremgår af tilsynsdirektør Jesper Bergs præsentation på Lokale Pengeinstitutters årsmøde i sidste uge.

Finanstilsynet mener blandt andet, at bankerne skal vise større kritisk sans over for de valuarvurderinger, mange foreninger bruger. I nogle tilfælde er værdierne ansat for højt, og så bliver også værdierne af de enkelte andelsbeviser urealistisk høje.

Det er heller ikke nok dokumentation for værdierne, at andelsboligerne faktisk er solgt til den værdi, der fremkommer af andelsforeningerne regnskaber.

Og så anfører Finanstilsynet, at der er tilfælde, hvor bankerne begår ganske banale fejl, når de vurderer risikoen ved et udlån. For eksempel kan de overse det forhold, at et lille fald i ejendommens værdi kan føre til et langt større fald, målt i procent, i værdien af de enkelte andele. Dette forhold skyldes, at værdien af andelene ikke afspejler ejendommens værdien, men størrelsen af friværdien i foreningen.

Min-andelsbolig.dk følger op, når den samlede undersøgelse foreligger.

 

 

Billedet er fra A/B Venneminde på Østerbro i København.

Tilmeld Nyhedsbrev