Man kan diskutere, hvorfor Dansk Folkeparti blev valgets store taber. Men det er i hvert fald ikke fordi boligordfører Merete Dea Larsen har været for doven. Hun var måske den af boligordførerne, der gik mest op i hvervet, og da hun ofte var enig med kollegaen i Socialdemokratiet, Kaare Dybvad, havde hun stor indflydelse.
Men alt det er slut nu. Merete Dea Larsen var valgt på Sjælland, hvor Dansk Folkeparti har tabt fire af syv mandater. At dømme efter de personlige stemmetal, der er talt op torsdag eftermiddag, har Merete Dea Larsen kun en meget lille chance for at tage et af de resterende tre mandater.
Merete Dea Larsen og Kaare Dybvad var for eksempel den dynamiske bag ideen om at begrænse de såkaldte paragraf 5, stk. 2-renoveringer. Paragraffen i boligreguleringsloven gør det muligt at hæve huslejen efter istandsættelser af de enkelte lejemål, og det tiltrak nogle aggressive udenlandske investorer, mest kendt amerikanske Blackrock.
Et ekspertudvalg arbejder for øjeblikket med en model til, hvordan man kan begrænse paragraf 5, stk. 2, og det har ført til betydelig usikkerhed i ejendomsmarkedet – med den afledte effekt, at andelsforeninger i ejendomme opført før 1993 må imødese, at de skal nedskrive ejendomsværdien og dermed andelskronen. Andelene er altså blevet mindre værd.
Ekspertudvalget skal barsle med et udspil i løbet af efteråret, og der er stadig et solidt flertal blandt partier, der ønsker et indgreb. Men flertallet er ikke helt så nemt at sætte sammen efter Dansk Folkepartis og Merete Dea Larsens valgnederlag. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har ikke længere flertal sammen med Enhedslisten, så de skal som minimum finde mindst et yderligere parti at indgå forlig med.
Og så skal de håbe, at regeringskoalitionen ikke kommer til at bestå af Socialdemokratiet og Venstre. Sidstnævnte har som udgangspunkt ikke ønsket et indgreb over for paragraf 5, stk. 2.
Foto: Dansk Folkeparti