Foreninger i storbyerne undgår chok på varmeregningen

Det er ikke hyggelæsning, man finder i den mail, som Ista (det tidligere Clorius) i dag har sendt rundt til ejendomsselskaber, herunder andelsforeninger: Det fremgår, at 28 fjernvarmeselskaber har fået tilladelse til at hæve fjernvarmetaksterne med cirka 1,6 mia. kroner om året.

Hertil kommer, at en række fjernvarmeselskaber mister det såkaldte grundtilskud. Det kan i sig selv føre til stigninger i varmeregningen på 60 procent.

Sammenlagt må de allerværst ramte imødese næsten en fordobling af prisen på varme.

Det går især ud over kunder i små fjernvarmeselskaber uden for storbyerne. Derimod kan kunder i storbyerne – hvor langt de fleste andelsforeninger ligger – ånde lettet op:

Hofor, der leverer fjernvarme i hovedstaden, holder uændrede priser, og det samme gør Affaldvarme Aarhus, i hvert fald næsten. Det oplyser selskaberne til Min-andelsbolig.dk.

Grundtilskuddet kom ifølge TV2 Fyn til verden i 2004 og skulle finansiere, at fjernvarmeværkerne kunne producere strøm, og dermed tage over for de mange vindmøller, når vinden ikke blæste. Den geniale plan var, at grundtilskuddet skulle udfases med 2018, hvor man forventede, at elprisen ville være steget, så fjernvarmeselskaberne stadig ville få deres udgifter dækket. Nu er 2018 kommet og gået, og tilskuddet er faldet væk – men elpriserne har ikke udviklet sig som antaget.

Den ekstra forhøjelse af fjernvarmeregningen på 1,6 mia. kroner, der kommer oveni, skyldes ifølge Ista ”selskabernes fokus på miljøoptimering og muligheden for at indregne deres forrentning af indskudskapitalen.” Det sidste dækker over, at ejerne – typisk kommuner – gerne vil tjene nogle flere penge.

 

 

Billedet er fra andelsboligforeningerne i Luneparken i Christiansfeld.

Tilmeld Nyhedsbrev