Forslag til ny andelsboligform ser ud til at have flertal på Christiansborg

Ifølge andelsboligloven kan andelsforeninger vælge mellem tre forskellige måder at værdiansætte deres ejendomme på – efter anskaffelsesværdien, efter den skattemæssige vurdering eller efter en valuars vurdering af aktuel handelsværdi. Men for foreninger, der bliver stiftet i fremtiden, kan det meget vel blive sådan, at kun den første er tilladt.

Som omtalt tidligere i dag er dét indholdet i et udspil fra regeringen. Hensigten er at undgå, at foreningerne løbende opskriver værdien af deres ejendomme, så andelene bliver dyrere for kommende købere. Og at dømme efter reaktionerne fra andre partier får regeringen ikke svært ved at samle et flertal bag sit ønske.

Hvis man antager, at SF og Enhedslisten uden videre vil støtte et forslag, der lægger loft over prisstigninger, er der to nøglepartier, som normalt er mest tilbøjelige til at støtte regeringen i den slags spørgsmål, og som kan danne et flertal sammen med Socialdemokratiet og venstrefløjspartierne:

Fra Dansk Folkeparti oplyser boligordfører Alex Ahrendtsen, at man endnu ikke har nået at sætte sig ind i udspillets punkt om andelsboliger.

Det har derimod de radikale. ”Det vil være en regel, der gælder fremadrettet, og det er noget, vi ser nogle gode takter i. Det er et spørgsmål om at bruge alle de værktøjer, vi overhovedet kan bruge, for at få et boligmarked, som også folk med gennemsnitlige indkomster kan komme ind på. Så vi går ind i forhandlingerne med en positiv indstilling,” siger boligordfører Susan Kronborg.

Hvis regeringen går efter et bredt forlig, sådan som der er tradition er på andelsboligområdet, bliver det mere tungt. I hvert fald er Venstres boligordfører Heidi Bank skeptisk over for forslaget, som hun frygter vil føre til et andet problem, der var udbredt i de gode, gamle dage, hvor andele var billige. Nemlig penge under bordet ved handler.

”Forslaget er så ukonkret, som det overhovedet kan blive, i den form det står i nu. Reelt ved vi ikke, hvad ministeren (indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, red.) vil. Men hvis han vil fastholde værdiansættelse af ejendommene, risikerer vi noget, som tidligere har været en udfordring, og som jeg også hører begynder at være det igen: At køberne skal betalte 200.000 for et IKEA-skab. Det mener jeg er en forkert vej at gå,” siger Heidi Bank.

”En anden ting er, at dem, som bor i andelsboligerne, bliver lidt bundet i deres boligform, når priserne på andelene ikke følger den generelle udvikling. Vi anerkender, at boligmarkedet er presset, og i virkeligheden handler det om at få bygget flere boliger, herunder andelsboliger. Men det med at tro, at man kunstigt kan holde et marked nede, ser jeg umiddelbart som urealistisk,” siger Heidi Bank.

Billedet er fra A/B Byparken i Hammelev.

Tilmeld Nyhedsbrev