Lejlighedspriserne i Storkøbenhavn er fire år i træk vokset med cirka 10 procent. I storbyerne er priserne nu højere, end de var i de vildeste år midt i 00’erne. Og boligkøberne er da også, ligesom for godt ti år siden, begyndt at se sig om efter billigere steder at slå sig ned. Så sent som i går skrev Berlingske, at nettotilflytningen til de fire største byer de seneste år er ophørt, og i hovedstaden endda vendt til nettofraflytning.
Det er alt sammen træk, der kan give boligkøbere med finanskrisen i erindring dårlige nerver. Har vi igen en boble på boligmarkedet, så priserne snart kan falde og gøre boligerne usælgelige, med mindre man har råd til at tage et stort tab?
Der er dog ikke det store at bekymre sig om. Det mener Jesper Bo Jensen, der er direktør for Fremtidsforsk – Centre for Future Studies.
Han skriver om det i en artikel på LinkedIn, og hans pointe er, at langt de fleste boligkøbere netop har finanskrisen i erindring, og derfor undgår at sætte sig selv i en potentielt ubehagelig situation.
Jesper Bo Jensen var i 2010 med til at interviewe nogle af dem, som dengang havde tabt formuer, og mange af dem var fortørnede over, at de ikke var blevet advaret om, at boligpriserne kunne vende. Netop denne uvidenhed fik dem til at gabe over store investeringer.
”Derfor kommer den næste boble og den næste sammenbrud på boligmarkedet, når vi har fået en ny, ung generation ud på boligmarkedet, der ikke kan huske eller slet ikke har oplevet krisen fra 2009 til 2013. Da unge mennesker i stigende grad bor til leje, sket det først, når nogle af disse generationer for alvor kommer i etableringsalderen. Det bliver generationen født efter år 2000, der bliver de nye uden viden om kriser på boligmarkedet, og derfor kommer den næste boble først fra omkring 2025-28 og frem til måske 2030-32 med mindre politiske indgreb og kraftige rentestigninger slår igennem inden,” skriver Jesper Bo Jensen.
Han hæfter sig ved, at vi havde boligbobler fra 1983 til 1986 og igen fra 2003 til 2008. Altså med tyve års mellemrum, og ud fra dén helt simple betragtning er vi først i en boble igen om fem år, og den vil ikke sprænge før om ti år. At mange unge i dag bor i lejeboliger, giver altså yderligere lidt respit.
En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik synes at bekræfte, at nutidens boligkøbere er mere forsigtige, end boligkøberne var i midten af 00’erne. I dag synes 38 procent af boligejerne i en eller anden grad, at boligbyrden er tung, mens blot 27 procent mente det samme i 2007.
Som Thomas Haugaard, kommunikationschef i Nybolig, bemærker, er det faktuelt forkert – boligydelser udgør i dag en mindre del af lønnen end dengang. Boligejerne lægger altså selv mentalt en højere margin ind, og det er med til at gøre markedet mere solidt.
Den store joker er, om renten forbliver lav. Hvis den stiger betydeligt, kan det udløse store prisfald på boligmarkedet, uden at man har set bobler forinden. Lige den variant skal man efterhånden være godt op i årene for at have oplevet. Men i halvfjerdserne var der mange, der måtte gå fra hus og hjem på den konto. Man kan gardere sig mod dén ulykke ved at optage fastforrentede lån – for andelsboligers vedkommende gennem foreningens lån.
Billedet er fra A/B Vigerslev i Valby.