Glem vedtægterne – andelsforeninger har frit lejde til at udskyde generalforsamlinger

Langt de fleste andelsforeninger holder deres årlige generalforsamling her i foråret; typisk over de næste uger. Det står der i vedtægterne, at de skal. Men i år kan bestyrelserne, i lyset af corona-krisen, bruge deres sunde fornuft og udskyde begivenheden.

”Jeg er ikke i tvivl om, at det her er en force majeur-situation. Derfor vil jeg opfordre til, at man aflyser sin generalforsamling, med mindre man skal beslutte noget vigtigt, for eksempel fornyelse af lån, som er afgørende for foreningens overlevelse. Ellers vil jeg anbefale, at man udskyder generalforsamlingen til efter sommerferien,” siger Søren Friis Hansen, professor i selskabsret ved CBS, til Min-andelsbolig.dk.

Hvis der er et presserende emne på dagsordenen, kan man eventuelt klare det via fuldmagter.

Både advokater og administratorer har tøvet med at råde foreningerne til at udskyde generalforsamlingerne. Det skyldes, at der står meget stor respekt omkring vedtægterne, og umiddelbart er der ikke nogen lov, som giver ret til at se bort fra dem. Men Søren Friis Hansen regnes ifølge det oplyste som en af de førende juridiske kapaciteter på området.

Også ejer- og beboerforeninger kan ifølge Søren Friis Hansen med sindsro udskyde sine vedtægtsbestemte generalforsamlinger. Derimod kan man ikke uden videre bruge princippet, hvis man er i bestyrelsen for et aktie- eller anpartsselskab, der har pligt til at aflevere et af generalforsamlingen vedtaget regnskab til myndighederne inden for en bestemt dato.

Selv om Folketinget har vedtaget nødlove, giver coronakrisen anledning til en mængde juridiske problemstillinger, som borgere og virksomheder må forholde sig til med deres egen, sunde fornuft. For eksempel må en arbejdsgiver ikke spørge ind til sygdommens art, når en medarbejder melder sig syg. Men den regel vil de fleste nok selv finde ud af at gradbøje.

 

Billedet er fra A/B Rønnebærgaarden i Vanløse.

Tilmeld Nyhedsbrev