Enhver, der har haft med BBR-meddelelser at gøre, ved, hvor nemt der kan snige sig fejl ind i dem. Et nyt varmesystem eller en lille tilbygning er ikke blevet registreret, eller kvadratmetertallet er af årsager, der fortaber sig i historien, angivet upræcist.
Det kan virke som ligegyldigt bureaukrati, men kommunerne er blevet mere nøjeregnende med, at ejere af ejendomme – herunder andelsboligforeninger – får rettet forkerte oplysninger. Roskilde Kommune, for eksempel, har varslet, at der året ud er ”frit lejde” til at rette fejl. Herefter vil kommunen opkræve bøder på 5000 kroner pr. fejl.
Andre kommuner er mere lempelige. Det gælder for eksempel København.
”Vi har nogle gange gjort ejere opmærksom på denne bestemmelse, hvis vi har haft brug for at rykke for oplysninger. Men der har ikke været behov for ”at gå hele vejen”. Det er ejers ansvar, at oplysningerne er korrekte. Vi har ikke mulighed for systematisk at undersøge, om ejere har forsømt at rette forkerte oplysninger, men hvis vi bliver opmærksom på fejl, kontakter vi ejer og får det rettet uden at give bøde,” oplyser Teknik- og Miljøforvaltningens kommunikationsafdeling til Min-andelsbolig.dk.
Men uanset om jeres kommune uddeler bøder eller ej, er det en god ide at tjekke, at oplysningerne er korrekte. Der er nemlig en grund til, at emnet er aktuelt: De nye skattemæssige vurderinger, der kommer i 2020, vil i højere grad være baseret på faktuelle oplysninger, som dem man kan finde i BBR-meddelelsen.
Det vil sige, at hvis oplysningerne her er forkerte, kan ejendomsskatten også blive det. Det er ikke allermest relevant for andelsboligforeninger, der kun betaler grundskyld. Men det vil stadig være ærgerligt at betale for meget, og det vil også være besværligt, hvis man betaler for lidt, og beløbet senere skal reguleres med tilbagevirkende kraft.
Den gode nyhed er, at det er forholdsvis nemt at rette i BBR-oplysninger. Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har udarbejdet en guide, som I kan finde her. Guiden indeholder også anvisninger til, hvordan I kan tjekke, om kvadratmetertallet holder.
Ken Jeppesen, indehaver af BeboerForum, opfordrer i en kommentar på LinkedIn bestyrelser til at tage et kontrolkig på BBR-registreringerne. “Dette er ofte en opgave, der falder mellem to stole, for dette er ikke er forhold, der nødvendigvis er omfattet af en ordinær administrationskontrakt,” skriver han.
Indre renoveringer af en bolig, for eksempel opsætning af et nyt køkken, er ikke blandt det, der skal registreres i BBR.
Har du brug for en entreprenør? Find en i Min-andelsbolig.dk leverandørkartotek.
Billedet er fra A/B Carlsborg på Vesterbro i København.