Hvad er din andelsbolig værd?

Snart kan du få tal, der belyser din andelsboligs værdi

Når det gælder andelsboliger, udsender realkreditinstitutter og ejendomsmæglere hele tiden prisstatistikker, så både købere og sælgere kvartal for kvartal kan se, hvordan markedet udvikler sig. For andelsboliger, derimod, må man nøjes med et eller andet mellem skøn og ren vonhörensagen.

Men det kan snart blive lavet om. Danmarks Statistik arbejder således på at lancere en statistik for priserne ved handler med andelsboliger.

Statistikken vil efter den plan, man arbejder med, blive offentliggjort i form af et indeks, der tager højde for beliggenhed, størrelse og andre karakteristika, oplyser chefkonsulent Martin Ausker fra Danmarks Statistik til Minandelsbolig.dk.

Martin Ausker kan endnu ikke sige, hvornår statistikken kommer, og han kan heller ikke med sikkerhed sige, at det overhovedet sker. Et problem er, at man skal indhente oplysninger om salgspriser fra andelsboligforeninger. Det kan for eksempel ske gennem Erhvervsstyrelsens database Andelsboliginfo, som foreningerne i forvejen skal indberette til.

Men ikke desto mindre vil indberetningerne indebære mere arbejde til foreningernes bestyrelser eller administratorer, og det er man nødt til at tage hensyn til.

”Men det er helt klart et stort ønske for at få lavet denne statistik, også fordi vi ved, at der er stor efterspørgsel efter den,” siger Martin Ausker.

Det dog hverken ejere, interesserede købere eller andelsboligforeninger, der i første omgang har efterlyst markedsstatistikken – selv om den vil indeholde nyttige oplysninger for enhver, der skal handle.

I stedet er det for eksempel Finanstilsynet og Nationalbanken, der gerne vil have tallene. De lever i en evig bekymring for, om boligmarkedet kommer for højt op, så en boble bliver blæst op. Men indtil nu er de i båd med alle andre: Det er kun på ejerboligmarkedet, de har gode informationer om udviklingen, mens også de mere eller mindre må gætte sig frem, når det kommer til andelsboligerne.

Danmarks Statistik vil til efteråret under alle omstændigheder offentliggøre et prisindeks for andelsboligsalg for perioden 2014-2016. Dette indeks vil dog kun være baseret på en frivillig undersøgelse blandt få andelsboligforeninger og administratorer, oplyser Martin Ausker.

Tilmeld Nyhedsbrev