Hvad gør du, når formanden eller bestyrelsen bryder foreningens regler?

Selv om diskussioner på generalforsamlinger kan være ophedede, kører arbejdet i langt de fleste andelsforeninger, når alt kommer til alt, efter en snor og med respekt for de fælles vedtagelser. Men der er tilfælde, hvor samarbejdet bryder sammen.

Business.dk’s brevkasse bragte et eksempel på det i går: En læser fra en middelstor andelsforening fortalte, at foreningens formand gennem mange år mente, hun havde meget vidtgående beføjelser. Således havde hun, uden at høre nogen, ændret i husordenen, således at en kassevogn kunne stå parkeret uden for ejendommen, til gene for beboerne i stueetagen.

Advokat Allan Ohms fra Forum Advokater svarer læseren, at dét naturligvis ikke er gangbart. Proceduren skal følges, og den vil normalt tilsige, at en ændring af husordenen skal op på generalforsamling.

Allan Ohms er en stor fortaler for såkaldt mediation, hvor parterne i en juridisk tvist taler mindeligt sammen, eventuelt bistået af en advokat som mægler, frem for at trække hinanden i byretten. Denne løsning også, hvad han anbefaler læseren i den konkrete situation.

Men hvilke muligheder er der, hvis formanden ikke er indstillet på en mindelig løsning?

”I sidste ende må man overveje, om man vil bringe det op på en generalforsamling og prøve at vælte formanden, eller om man vil true med at anlægge en sag og sige, at der er ugyldighed (af den ændrede husorden, red.),” siger Allan Ohms til Min-andelsbolig.dk.

Løsningen med generalforsamlingen rækker imidlertid ikke langt, hvis der er et flertal, der støtter formanden. I foreninger med stridigheder kan situationen også være, at det er hele bestyrelsen, som et mindretal mener handler i strid med reglerne.

”Der er noget, der hedder bestyrelsesansvar, og hvis bestyrelsen stiltiende accepterer, at man går uden om reglerne, kan den påføre foreningen et tab efter en retssag. I sidste ende må man gå til domstolene. Men der er ingen genial løsning,” siger Allan Ohms.

 

 

 

Billedet er fra A/B Havnen i Odense (som ikke er den i artiklen omtalte).

Tilmeld Nyhedsbrev