Hvis du har betalt penge under bordet, da du købte andelsbolig, har du et problem: Det kan blive svært for dig at få pengene igen, når du sælger andelen, for der er et politisk indgreb på vej, og det er tilsyneladende endda nært forestående.
Det kom frem under den såkaldte boligpolitiske åbningsdebat, som Ejendomsforeningen Danmark og Realkredit Danmark i dag, onsdag, afholdt i Kuppelsalen i Laksegade i København.
Særligt var der en levende og meget saglig debat om andelsboliger, hvor politikerne med tilsyneladende åbent sind lyttede til de mange indlæg fra salen. Dét var måske inspireret af, at politikerne for øjeblikket diskuterer en større reformpakke for sektoren.
Ifølge Dansk Folkepartis boligordfører Merete Dea Larsen er det sandsynligt, at en politisk aftale ligger klar allerede inden for et par måneder.
Netop Merete Dea Larsen var en af dem, som talte for et indgreb mod penge under bordet. ”Det kunne vi rigtigt godt tænke os at se på. Det kunne være en mulighed, at vi opretter et underudvalg, der arbejder med det,” sagde hun.
Socialdemokraten Kaare Dybvad foreslog konkret, at andelsforeningernes bestyrelser skal ind over ved hver enkelt handel. ”Det er trods alt sværere at bestikke fem personer end blot at bestikke én person,” argumenterede han.
Enhedslistens Søren Egge Rasmussen havde et andet forslag – nemlig at der bliver indført obligatoriske ventelister, således at ejerne af andelene ikke længere kan sælge til hvem, de vil, og køberen, der står forrest på ventelisten, ikke vil have nogen motivation til at betale penge under bordet.
Villum Christiansen (LA) var den eneste ordfører fra regeringspartierne, der deltog i debatten, og han gav ikke sin holdning til et indgreb til kende. Men under alle omstændigheder er der tilsyneladende lagt op til en bred aftale – og Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har i hvert fald på nogle områder indgået en alliance.
De to partier har således på forhånd aftalt, at de ikke vil være med til den mest effektive måde at bekæmpe penge under bordet på: At afskaffe maksimalprissystemet.
”Det kommer ikke til at ske,” fastslog Merete Dea Larsen.
De politiske forhandlinger foregår på baggrund af den rapport, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (Kons.) fremlagde i juni. Rapporten indeholder 13 anbefalinger til nye paragraffer og praksisser vedrørende andelsboliger.
Billedet er fra A/B Carlsborg på Vesterbro i København.