Konkursramte andels-ejendomme blev solgt til langt over tidligere priser

Meget er sagt og skrevet om de to konkursramte andelsforeninger Duegården og Hostrups Have, begge på Frederiksberg. De to konkurser har også givet anledning til en af de store knaster i den politiske aftale om andelsboliger, der skal omsættes i lov til næste år.

Men midt i al balladen kan man konstatere, at det i hvert fald ikke er værditab på ejendommene, der er problemets kerne: Begge ejendomme er i år blevet solgt ud af konkursboerne – og det til priser, der er henholdsvis 50 og 30 procent over de priser, som beboerne købte ejendommene til i 00’erne. Det oplyser mæglerfirmaet Sadolin og Albæk i et såkaldt markedsupdate.

På trods af de høje priser måtte Nykredit indkassere tab på begge ejendomme – dog ikke så store tab, som man havde hensat til i regnskaberne.

Konkurserne kommer efter bitre stridigheder mellem netop Nykredit og medlemmerne i de to foreninger. Nykredit har mere eller mindre direkte beskyldt dem for at gå efter konkurs-løsningen, hvormed de kan blive boende som lejere – og dette som følge af lovmæssig regulering til den lavere lejere end det, de tidligere betalte i boligafgift.

Politikerne har i deres aftale søgt at tage højde for dette og undgå gentagelser ved at fastslå, at medlemmer af en andelsboligforening i begyndelsen skal betale det samme i leje, som de tidligere betalte i boligafgift. Men hvor det lyder simpelt, vil det i virkelighedens verden være ekstremt kompliceret, advarer administratorer.

 

 

Billedet er fra Hostrups Have på Frederiksberg.

Tilmeld Nyhedsbrev