Konservativ boligordfører vil i samarbejde med regeringen

For de konservative var folketingsvalget i juni en blandet fornøjelse. Fordoblingen af mandattallet fra 6 til 12 var i sig selv en stor succes. Men den blå blok, som partiet er en del af, led sammenlagt et stort nederlag, så der er er blevet meget længere til den reelle magt. Vil den nye, socialdemokratiske regering endelig hen over midten for at lave forlig, er de konservative i hård konkurrence med både Dansk Folkeparti og Venstre. Især sidstnævntes 43 mandater vejer noget tungere.

Alligevel er den nye boligordfører, Mona Juul, optimistisk. Hun tror på, at der kommer solide, konservative aftryk på boligpolitikken.

”Jeg ser rigtigt store politiske muligheder, for uanset hvad, så skal løsningerne laves sammen, og jeg oplever den nye boligminister (Kaare Dybvad, red.) som en person, der også gerne vil lave løsninger sammen. Så det finder vi helt sikkert ud af, tænker jeg. I nogle sammenhænge er nok også mere fremkommelig end ordførere fra andre partier. Jeg er ikke vokset op i politik, så jeg er nok mere pragmatisk. Socialdemokratiet og de konservative har også ofte lavet løsninger sammen på boligområdet. Vi er for eksempel ikke bange for almene boligbyggeri. Vi er jo ikke liberalister,” siger Mona Juul.

Mona Juul fylder 52 år i næste uge, men alligevel er hun helt grøn i politik. Hun har i mange år arbejdet med markedsføring; senest i reklamebureauet Envision, som hun er partner i. Hun blev først opstillet i Østjylland sidste efterår, da Naser Khader forlod storkredsen. Selv om det med Khaders afgang var givet, at der var et ledigt mandat, og Mona Juul lå godt til at vinde det, var det på ingen måde givet, at det ville gå sådan. Den fremgang, som partiet skulle få, havde på det tidspunkt mildt sagt heller ikke vist sig i meningsmålingerne.

”Det var lidt op ad bakke,” konstaterer Mona Juul i dag.

Hun lægger ikke skjul på, at boligområdet er nyt for hende. ”Årsagen til, at jeg gik ind i politik, var, at jeg syntes, vi taler alt for meget om at fordele pengene, og for lidt om hvordan vi skaffer dem. Så jeg ville rigtigt gerne have posten som erhvervsordfører, og den fik jeg også. Det eneste, jeg for alvor kender til boligområdet, er det erhvervsmæssige perspektiv, for eksempel set fra byggevirksomhedernes side,” siger Mona Larsen.

Hun er nu i gang med at læse op på boligområdet og at mødes med interessenter. Der skal læses hurtigt, for allerede om få uger kommer en stor sag i form af en ekspertgruppes redegørelse om en mulig ændring af huslejereglerne efter renovering af boligejendomme. En lovændring som blandt andet kan få stor betydning for mange andelshavere, fordi den kan betyde, at værdiansættelsen af deres ejendomme falder betydeligt.

Men hun venter med at komme med sine synspunkter, til hun har læst på lektion.

”Der har lige været en valgkamp, og jeg synes, der var så mange, der talte om ting, de ikke vidste noget om. Så det vil jeg ikke selv gøre,” siger Mona Juul og slår en stor latter op. At hun skulle blive kørt over af mere garvede politikere, er ikke nogen bekymring.

”Det kan godt være, jeg er lidt naiv. Men jeg synes ikke, det politiske arbejde lyder så besværligt,” slutter Mona Juul.

 

 

Foto: Steen Brogaard for Folketinget

Tilmeld Nyhedsbrev