Kun få andelsforeninger opløser sig selv og scorer gevinst

Sælg foreningens ejendom og fordel fortjenesten til medlemmerne, som derefter kan blive boende til en lav husleje. Det er den forjættende ide, som flere erhvervsmæglere, blandt andet Colliers, foreslår andelsforeninger.

I disse år, hvor boligudlejningsejendomme handles til skyhøje værdier, kan gevinsten ved det være meget stor – i København i gennemsnit 1,3 mio. kroner pr. medlem, ifølge Colliers. Men mæglerne har ikke sat navn på foreninger, der rent faktisk har gjort det, og der kan heller ikke være tale om mange.

Det fremgår af et svar fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (Kons.) til Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad.

I de tre år fra 2015 til 2017 er 65 foreninger med i alt 1491 boliger blevet opløst. Men tallet omfatter også konkurser, hvor ingen har spekuleret i de pt. gode tider på ejendomsmarkedet, men hvor man tværtimod har været optaget af at sætte en prop i tabet fra mislykkede investeringer under den forrige højkonjunktur i 00’erne.

En enkelt af disse konkurser, nemlig Hostrups Have på Frederiksberg (billedet) er endog meget stor. Her overgik 678 boliger, altså næsten halvdelen af alle i statistikken, fra være andelsboliger til at være lejeboliger.

Opløsningen af foreninger, der er stiftet før 2000 eller efter 2010, omfatter kun cirka 300 boliger. Det var ellers blandt disse, der i særlig grad kunne være en gevinst for medlemmerne, hvorimod mange af de foreninger, der blevet stiftet i 00’erne, også har købt deres ejendomme til en høj pris.

Tilmeld Nyhedsbrev