Lovændring stopper nybyggeri af andelsboliger

Der bliver bygget masser af boliger i disse år, men meget få af dem er andelsboliger. Og det ser ikke ud til at forandre sig – tværtimod betyder en ny lovgivning om andelsboliger, der er på vej gennem Folketinget, at spæde tiltag til at bygge andelsboliger bliver aflyst.

Firmaet FB Gruppen er en af de få, der i denne omgang har vovet at opføre andelsboliger. Det har således allerede bygget 99 andelsboliger på Grønttorvet i Valby (billedet). Men planerne om at bygge endnu flere er nu aflyst, oplyser adm. direktør Hans-Bo Hyldig til avisen Licitationen.

Det konkrete problem er, at lånemulighederne bliver indskrænket. Hvis lovforslaget bliver vedtaget – hvad det med al sandsynlighed gør – vil det fremover kun være muligt at gøre halvdelen af en nystiftet andelsforenings realkreditlån afdragsfrit.

”I vores tre projekter har vi lagt vægt på, at folk selv kom med 20 procent. De 80 procent har vi valgt at finansiere med fast rente – 60 procent uden afdrag og 20 procent med afdrag. Med de nye regler bliver finansieringen alt for dyr. Vi kan sagtens sælge boligerne på Grønttorvet som ejerlejligheder, men andelsboliger er en god boligform, og det er ærgerligt for beboerne og især for dem, som har svært ved at komme ind på boligmarkedet,” siger Hans-Bo Hyldig til Licitationen.

Tilbage i 00’erne blev en del nyopførte boligejendomme solgt til andelsforeninger. Nogle af disse foreninger, men langt fra alle, kom senere i problemer, fordi de havde sat sig for stramt og optaget flekslån og dækket risikoen for rentestigninger af med de såkaldte renteswaps. Det blev en dyr historie, da renten i stedet faldt yderligere.

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev