Mange andelsforeninger kan få mere ud af erhvervslejemål

Bare inden for det seneste kvartal er den gennemsnitlige leje i butikslejemål steget med 1 procent, ifølge Ejendomsforeningen Danmark. Selv om man ikke skal regne med så store huslejestigninger hvert kvartal, indebærer det, at andelsforeninger, der har butikslejemål i stueetagen, må være opmærksomme: Det kan være, at de kan få betydelig mere end i lejeindtægter, end de får i dag.

”Der sker virkelig meget på markedet for butikslejemål i øjeblikket, og det er til den positive side for andelsforeningerne. Derfor skal man heller ikke bare leje ud til samme pris som for ti år siden,” siger partner og direktør Kristian Hartmann fra erhvervsmæglerfirmaet La Cour & Lykke i København, der har mere end 18 års erfaring i udlejning af erhvervslokaler for andelsboligforeninger.

Nethandlen har taget livet af mange butikker, men til gengæld er danskerne begyndt at spise mere ude, så nye restauranter og takeaways popper op her og der og alle vegne. Derfor er der god efterspørgsel efter butikslokaler – også selv om de ikke ligger på de mest attraktive handelsstrøg.

Andelsforeninger skal blandt andet være opmærksomme på, at lovgivningen ikke beskytter erhvervslejere nær så meget som boliglejere. For eksempel har en udlejer af en butik eller et kontor ret til at få korrigeret huslejen, hvis den ikke længere svarer til markedslejen.

”Fire år efter udlejningen, eller fire år efter seneste regulering, kan man gå ind og regulere til markedsleje. Det vil det være en god ide at se på, hvis man har en fornemmelse af, at lejen er lidt for lav. Har man lejet ud for fem-syv år siden, da finanskrisen var på sit højeste, kan der være en god merleje at hente, fordi lejerne dengang kunne få forhandlet en god pris hjem,” siger Kristian Hartmann.

Han advarer også mod at fare ud og finde en ny lejer, hvis den eksisterende lejer siger op. Det kan ofte betale sig at udvikle lejemålet først, og det behøver ikke være svært.

”Har man et lejemål, som ikke er helt up to date, er det en god ide at bruge en arbejdsdag på det. Gå ind og ryd op, puds vinduerne, mal en enkelt væg. Det vil hjælpe meget, hvis det er så præsentabelt som muligt. Er der toilet i gården, bør man se på, om det kan flyttes ind i selve lejemålet. Det vil betyde rigtigt meget på prisen. Specielt hvis toilettet i gården er et deletoilet,” siger Kristian Hartmann.

Det er også en god ide at få sagkyndige til at se på lejekontrakten. Måske har foreningens administrationsselskab kompetencerne til at gøre det, men ellers kan man tale med en mægler eller en advokat om det. Det sidste kan også på andre punkter i forbindelse med erhvervslejemålet være en god ide, pointerer Kristian Hartmann.

”Mit første råd er at søge professionel hjælp. Der er mange penge at spare eller tjene for andelsforeningen, hvis lejemålet bliver lejet ud til den rette pris, og ikke mindst til den rette lejer. Der har foreningen ikke altid selv fingeren på pulsen. De har heller ikke mulighed for at nå ud til så bred en skare af mulige lejere, som mæglere eller andre rådgivere har. Om ikke andet bør man få en betalt vurdering af, hvad lejen skal være, så man ikke kommer til at snyde sig selv,” slutter han.

 

 

Billedet er fra A/B Vanløsegaard i Vanløse.

Tilmeld Nyhedsbrev