Midt i en dyrtid: Digital tjeneste kan spare flere tusinde kroner på el-regningen

I dag, onsdag, har et flertal i Folketinget både forhøjet varmechecken og udvidet målgruppen for den. Det er dog endnu kun godt 400.000 husstande, der er omfattet, og langt de fleste ejere af andelsboliger må undvære hjælp til at imødegå de høje energipriser.

Heldigvis er der noget, man kan gøre selv. En tjeneste, GoSwitch, som energiselskabet Norlys introducerede, lang tid før der var optræk til Ukraine-krigen, hjælper forbrugerne med hele tiden at få strømmen fra den billigste udbyder. Det fungerer angiveligt fortrinligt, og en almindelig husstand kan rask væk spare flere tusinde kroner.

Mange har stiftet bekendtskaber med sælgere, der oplyser, at deres selskab kan levere strøm betydeligt billigere, end den nuværende leverandører gør. Ofte er der dog reelt tale om introduktionstilbud, hvor det nye selskab efter kort tid vil varsle prisstigninger, så besparelsen skrumper.

Det er dette fænomen, GoSwitch udnytter. Tjenesten afsøger markedet hvert halve år og finder den billigste udbyder. Prisen for kunden er 29 kroner pr. måned, som så også dækker det praktiske arbejde med at skifte leverandør, når det er relevant.

Fra Norlys’ side er der endnu tale om en forsøgsordning, oplyser kommunikationspartner Anne Brandborg. Brugte alle GoSwitch, kunne det ikke længere betale sig for leverandørerne at give slagstilbud, som de taber på i begyndelsen. Netop det er Norlys’ bevæggrund på at udbyde en tjeneste, der en gang imellem også vil betyde, at kunder forlader dem: De vil gerne have et mere stabilt marked, hvor priserne er langtidsholdbare både for selskab og forbruger.

Anna Brandborg skriver om den mulige besparelse:

”Det afhænger af forbrug, og hvor man bor, men hvis vi tager udgangspunkt i en lejlighed med et forbrug på 2500 kWh, vil besparelsen vest på Storebælt være på cirka 2400 kroner om året, og øst for Storebælt cirka 2600 kroner om året, hvis vi tager udgangspunkt i elprisen de seneste seks måneder. Dette forudsætter, at man ikke allerede er kunde hos det energiselskab, som har det billigste aktuelle tilbud, da der er tale om en introduktionsrabat. Samtidig er det selvfølgelig vigtigt at tage forbehold for den udvikling, der sker på elmarkedet lige nu, hvor priserne er steget markant, og det kan være svært at spå om, hvordan priserne vil udvikle sig den kommende tid.”

Det er kun husstande, der kan tilmelde sig GoSwitch. Selve foreningen kan altså ikke tilmelde sig for at minimere regningen til lys i opgang og på udenomsarealer.

Den nye varmecheck er på 6000 kroner og går til husstande med en bruttoindkomst inklusive arbejdsmarkedsbidrag på 706.000 kroner i 2020 – men kun hvis de bruger enten elektricitet eller naturgas som varmekilde. Til det sidste hører også fjernvarmeværker, der bruger en stor andel af gas, men det organisationen Dansk Fjernvarme oplyser til Min-andelsbolig.dk, at det kun gælder enkelte forsyningsselskaber i blandt andet Viborg og Silkeborg.

I det store flertal af andelsforeningerne, der ligger i de største byer, skal medlemmerne altså ikke sætte næsen op efter en varmecheck.

Partierne bag aftalen har dog også sat penge af til, at kommunerne kan give større varmehjælp til blandt andet ældre og kontanthjælpsmodtagere. Og så bliver der givet flere penge til de ordninger, der støtter energirenoveringsordninger med videre. Læs mere om disse ordninger her på Min-andelsbolig.dk i næste uge.

 Billedet er fra A/B Dalvangen i Viby Sjælland.

Tilmeld Nyhedsbrev