Nu falder værdien af andelsforeningers ejendomme

Siden 2012 har værdien af boligudlejningsejendomme kun kendt en vej – opad. Det har givet de fleste andelsforeninger mulighed for at opskrive værdien af deres ejendomme, og dermed medlemmernes andelskrone.

Men nu er det slut i denne omgang. Det vurderer et flertal i ejendomsbranchen ifølge en såkaldt forventningsundersøgelse, som brancheforeningen EjendomDanmark har offentliggjort i dag. Flertallet forventer tværtimod let faldende værdier.

Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark, vurderer, at forventningen om de faldende ejendomsværdier skal ses i lyset af alle de nye boliger, der bliver bygget. Det har gjort det sværere at få lejet lejlighederne ud.

Jannick Nytoft tror dog på, at værdierne er solide på længere sigt.

”Værdien af boligudlejningsejendomme er steget markant de senere år, og har efterhånden nået et niveau, hvorfra markedets aktører nu forventer mindre fald. Men efterspørgslen på boliger er forsat til stede, og den private boligudlejning vil opleve stor efterspørgsel på længere sigt,” udtaler han.

Netop i kraft af værdistigningerne vil et lille fald i 2019 næppe gøre ondt på mange andelsforeninger. Og de kan glæde sig over, at truslen om mere drastiske værdifald tværtimod fortoner sig.

Værdierne er handlet op, fordi mange investorer køber boligudlejningsejendomme som alternativ til de lavt forrentede obligationer. En stigning i renterne vil således sandsynligt få mange til at vende tilbage til obligationerne.

Men endnu engang har forudsigelser om betydeligt stigende renter vist sig ikke at holde. Den amerikanske centralbank har gennem de seneste år løbende hævet sine ledende rentesatser, men det, forventer de fleste markedsdeltagere, er slut nu, fordi de globale konjunkturer ikke ser så lyse ud, som de har gjort.

 

 

Billedet er fra A/B Dalbygade 38 i Kolding

 

Tilmeld Nyhedsbrev