Nu køler markedet for lejligheder for alvor af

Som bekendt har mange investeret i deres bolig under coronaens nedlukninger. Det har fået boligpriserne til at skyde i vejret. Priserne på andelsboliger er regulerede gennem lovgivning, og de er ikke i en direkte forstand fulgt med op. Men indirekte er de alligevel: Det er blevet nemmere at sælge andelene, hvilket især har betydning, hvis andelskronen ligger i den høje end, så der ikke nødvendigvis er en venteliste af interesserede købere.

Men nu ser de ekstraordinært gunstige tider for sælgerne at være ved at ebbe ud. I hvert fald hvis man skal tro forskellige tal, der er offentliggjort i denne uge.

For det første flader prisstigningerne på ejerboliger ud. Huspriserne stiger stadig betragteligt, men priserne på ejerlejligheder steg kun med 0,2 procent fra juni til juli, ifølge Boligsiden.dk. Det svarer til omkring 3 procent på årsbasis, hvilket er under normalen.

Konklusionen er så vidt kun baseret på tal fra en enkelt måned. Men et andet forhold tyder på, at den alligevel er solid: I juli er antallet af lejligheder, der er til salg, steget med 4,7 procent, ifølge brancheorganisationen Finans Danmark. Balancen mellem udbud og efterspørgsel er altså rykket i købernes favør.

”Vi mener, at trykket på boligmarkedet er aftagende, og det vil blive tydeligere hen over efteråret, hvor vi regner med, at udbuddet fortsat vil øges, og at priserne vil falde i nogle af de mørke måneder,” udtaler Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

”Hverdagen efter sommerferien er for mange begyndt at ligne den, vi kendte før coronapandemien og også boligmarkedet vil finde tilbage til et normalt liv. Nu kan vi igen komme til fodbold, på café og i biografen i fritiden, og flere og flere skal igen fysisk på arbejde. Derfor vil der ikke længere være helt så meget overskud til at fokusere på boligen. Samtidig er boligpriserne mange steder kommet op på et niveau, hvor færre kan og vil være med,” uddyber hun.

Billedet er fra A/B Veksøhuse i Brønshøj.

Tilmeld Nyhedsbrev