At omdanne loftsrum til lejligheder har været en trend de seneste år. Andelsforeninger har også gjort det – for eksempel med henblik på at sælge de nye lejligheder som ejerboliger, og dermed skaffe penge til andre investeringer i ejendommen.
Nogle foreninger er dog stødt på en barriere: Nemlig at loftet ikke uden videre må indrettes til boliger, fordi der mangler adgang til en brandtrappe.
Det problem har en dansk virksomhed, Klejngaard Safety nu fundet en løsning på. De har udviklet en brandstige, som bliver fastgjort på taget, og som kan foldes ud, hvis behovet skulle opstå. Se billedet til denne artikel, samt en video her.
Det første og afgørende spørgsmål er naturligvis, om SafetyLatter, som systemet hedder, vil blive anerkendt af sagsbehandlerne i kommunens tekniske forvaltning. Det vil den at dømme ud fra de første erfaringer, oplyser Lisa Ruegaard, der er medstifter af Klejngaard Safety.
”Vi er igennem et par projekter, der nu ligger hos kommunen. Det vil sige, at de er blevet godkendt af både kunden og af de relevante brandmyndigheder, stadsarkitekter og så videre, så de nu ligger i de endelige høringer,” siger hun.
Et element i sagsbehandlingen vil også være det rent visuelle. Kønt er det ikke, når man lægger en klods på taget. Men her er det en fordel, at systemet som regel vil blive placeret ud mod baggården, hvor der er færre regler. Desuden, anfører Lisa Ruegaard – hvis man alligevel ombygger loftsetagen, er det muligt at få lagt SafetyLatter ned i den, så den ikke syner af så meget udefra.
Prisen på SafetyLatter vil variere efter de konkrete omstændigheder, blandet andet tagkonstruktionens beskaffenhed og antallet af etager i ejendommen. Men ifølge Lisa Ruegaard skal man som udgangspunkt regne med, at det vil koste omkring en halv mio. kroner pr. opgang i en almindelig gammel ejendom. Det er ifølge hende konkurrencedygtigt i forhold til en alternativ løsning, nemlig at installere sprinkleranlæg. Og så får man en anden fordel, ud over muligheden for at indrette boliger i en etage ekstra.
”Ofte er der er et stort areal, for eksempel i en baggård, der altid skal stå frit som et såkaldt stigerejsningsareal. Men det slipper man for, hvis man har vores system. Så kan arealet indrettes til parkeringspladser, grønne områder eller lignende,” siger Lisa Ruegaard.
Stifterne af KlejngaardSafety – foruden Lisa Ruegaard er det Sofie Klejnstrup Toustrup – har ambitioner, der rækker meget længere end til danske andelsforeninger. De mener, at der et potentiale for SafetyLatter i byer over hele verden, hvor hensynet til brandsikkerhed har sat begrænsninger på, hvor meget man kan forbedre gamle boliger, for eksempel også i henseende til at etablere altaner.
PR-foto: Klejngaard Safety