Overdækkede altaner kan give stor varmebesparelse

Frosten har meldt sig, og altanen er på denne årstid højest velegnet til meget korte ophold. Men hvis den er overdækket med glas, så har den også en funktion her i vintertiden – nemlig som isolering. Besparelsen på varmeregningen kan være ganske stor.

”En altan lukket med glas vil dække 25 procent af en lejligheds facadeareal. Det betyder, at man med en sådan altan kan reducere sit varmeforbrug med op til 5 procent. Kombinerer man det med flere isolerende tiltag såsom udskiftning af vinduer og isolering mod loftet, har jeg målt besparelser på 26 procent af varmeregningen hos beboerne i en ældre boligforening i Aalborg,” udtaler Kim B. Wittchen, seniorforsker og civilingeniør hos Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), i en pressemeddelelse fra altanfirmaet Windoor Danmark.

Windoor vil naturligvis gerne sælge overdækningen til altanerne, men de har altså fået deres påstand bekræftet af det uafhængige og valansete SBi. Og Windoor ville formentligt gerne have strammet pointet endnu mere. I hvert fald oplever medlemmerne i A/B I.G. Smiths Allé 11-33 i Hvidovre, der fik etableret firmaets glasaltaner for fem år siden, noget større besparelser.

”Jeg kunne snildt bruge en 4-5.000 kroner årligt på at opvarme min 113 kvm. lejlighed førhen. Nu er jeg nede på max 250 kroner om året på ren varme. Det samlede gasforbrug i foreningen er faldet med 20 procent, siden vi fik altanerne. Det er virkelig en forbedring, der vil noget,” udtaler foreningens formand Henrik Andersen.

Kim B. Wittchen fortæller om den tekniske baggrund for besparelsen:

”En altan lukket med glas har isolerende egenskaber rent funktionsmæssigt. Det skaber et mildere og lunere klima omkring lejligheden og giver en bufferzone, som er et rum, hvori temperaturen er højere end temperaturen udenfor. Man skruer altså op for temperaturen omkring lejligheden, så man kan skrue lidt ned for radiatoren inde i lejligheden.”

 

 

Billedet er et PR-foto fra Windoor Danmark.

Tilmeld Nyhedsbrev