Pas på med isoleringsfirmaer – der er brodne kar iblandt

Står jeres andelsforening overfor at skulle hulmursisolere? Så se jer godt for, inden I vælger det firma, der skal udføre arbejdet: Der er tilsyneladende mange banditter i dén branche.

Energistyrelsen har tidligere på året gennemført en kontrol af 62 udførte hulmursisoleringer, og i sidste uge kom så meddelelsen om, at hele ti af de involverede selskaber nu er blevet meldt til politiet for bedrageri.

I otte tilfælde handler det om, at firmaerne har overdrevet det areal, der er blevet isoleret, og dermed modtaget for meget tilskud. Men i fem tilfælde er det også kunderne, der er blevet bedraget: Isoleringsfirmaerne havde ikke sprøjtet så meget isoleringsmateriale ind i murene, som de havde lovet.

I næsten halvdelen af sagerne var energibesparelsen af andre grunde ikke nær så stor, som kunden var blevet stillet i udsigt. Dermed har der også manglet i hvert fald en del af den økonomiske besparelse, der skulle tjene investeringen hjem.

De 63 sager handler alle om ejerboliger, oplyser Energistyrelsen til Minandelsbolig.dk. Det vides således ikke, om også andelsforeninger er blevet snydt.

Energistyrelsen har nu indstillet tilskuddene til hulmursisolering, hvilket – situationen taget i betragtning – møder forståelse i Dansk Byggeri. Men brancheorganisationen håber, at tilliden til isoleringsfirmaerne kan blive genoprettet, således at der igen kan etableres en tilskudsordning.

”Hele branchen har lidt et tillidsbrud, fordi der er nogle brodne kar, der har svindlet og bedraget. Det efterlader de seriøse firmaer med det problem, at de skal genoprette tilliden til branchen. Vi har nogle indledende drøftelser med nogle af de seriøse leverandører af isoleringsmateriale. Vi diskuterer med dem, om man kan lave en form for certificering eller kontrolordning, således at de firmaer, der udfører hulmursisolering, dokumenterer kvaliteten af det, de laver,” siger Michael Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Det var Kontant på DR, der tilbage i januar afslørede de problemer, som siden har fået Energistyrelsen til at efterforske sagen. Dengang var ingen af de nævnte virksomheder medlem af Dansk Byggeri. Det er dog ikke offentliggjort, hvem der nu er blevet politianmeldt.

”Men vi tager skarpt afstand fra virksomheder med den forretningsetik, og det er uanset om det er medlem af Dansk Byggeri eller ej,” siger Michael Nielsen.

 

Billedet er fra AB Staalværksvej 1-3 i Frederiksværk.

Tilmeld Nyhedsbrev