Politisk indgreb har sat store dele af andelsboligmarkedet i stå

Den kommende ændring af boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2, skal ramme uden om andelsboligsektoren. Det har både boligministeren og flere af de partier, han lige nu forhandler med, gentagne gange fastslået.

Men ude i den virkelige verden er der tilsyneladende ikke stor tillid til disse løfter – i hvert fald ikke så stor, at man tør handle på dem. Lige nu er der et større antal ejere af andelsboliger, der forgæves leder efter købere, der vil give fuld pris for andelene.

Det fremgår af tal, som ejendomsmæglerkæden Home har trukket fra Boligsiden. I november var 192 andelsboliger udbudt gennem mæglere. Det er det klart højeste tal i tre år. I november sidste år var det for eksempel blot 104.

At mange andelsboliger bliver sat til salg gennem mæglere er et signal om, at der er problemer. Man så det for eksempel også i årene efter finanskrisen. I et positivt marked er der lange ventelister af købere, der vil give den maksimalpris, der er fastsat ud fra lovgivningen, og så er der ingen grund til at involvere mæglere.

Men selv mæglerne har åbenbart svært ved at finde købere, for i november lukkede de kun 66 handler. Det er et normalt niveau og blot tre flere end i november sidste år. Det er påfaldende, for på markedet for ejerlejligheder har efteråret været overraskende godt.

I princippet kunne udviklingen skyldes andre forhold end det ventede politiske indgreb. Men Rie Jakobsen, partner i Home på Vesterbro i København, er ikke i tvivl om, at det er dér, skoen trykker.

”Det er 100 procent dét. Jeg sidder som køberrådgiver, og der er rigtig mange, der vil købe en andelsbolig, som ikke tidligere har kontaktet mig, men som gør det nu. De er smaddernervøse på grund af indgrebet og den polemik, der er omkring det lige nu,” siger Rie Jakobsen.

Hun mener dog også, at frygten er kommet ud af proportioner.

”Jeg er ked af, at det er blæst sådan op. Der har jo altid været en risiko ved at investere i fast ejendom, uanset om det er andels- eller ejerboliger, og det er markedet, der regulerer, hvad prisen skal være. Hvis for eksempel renten stiger, vil valuarvurderingerne jo også blive påvirket. Nu er der bare kommet en ekstra tvist ind over. Man glemmer, at der altid har været en risiko,” siger Rie Jakobsen og tilføjer, at mange foreninger har indlagt en buffer, så de kan bevare andelskronen uændret, selv om en lovændring skulle medføre et værditab på bagved liggende ejendomme.

 

 

Billedet er fra A/B Sortedams Dossering 95 A-B i København.

Tilmeld Nyhedsbrev