Priser på andelsboliger nærmer sig priser på ejerboliger

I 2008 var den samlede værdi af andelsboliger i Danmark 243 mia. kroner, og fem år senere, i 2013, var den steget til 247 mia. kroner. Det lyder udramatisk, men det skal ses i forhold til, at værdien af ejerboliger i samme periode faldt med 15 procent, fra 3993 til 3402 mia. kroner.

Dermed vejer andelsboliger i dag tungere i dansk økonomi og i boligmarkedet, end de tidligere gjorde, og det indebærer, at de også udgør en større risiko for samfundsøkonomien, end de gjorde for ti år siden.

Det var Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, der gjorde opmærksom på forholdet under Christiansborg-høringen om andelsboliger i sidste uge.

Udviklingen har også et budskab til dem, som ejer en andelsbolig, eller som overvejer at købe en. De skal være klar over, at der kan komme en situation med prisfald.

”Når prisen på andelsboliger stiger, og når afstanden mellem priserne på andels- og ejerboliger bliver mindre, så må vi forudse, at andelsboligpriserne begynder at opføre sig mere som ejerboligpriser og begynder at svinge kraftigt. At der har været nogle lidt optimistiske skøn ved valuarvurderinger kan yderligere forstærke dette element,” siger Curt Liliegreen til Min-andelsbolig.dk.

”I gamle dage havde andelsboliger en meget administreret kunstig pris. Det har de ikke mere. De er ikke helt oppe på at have en markedspris, som i Sverige, men de nærmer sig, og i takt med, at de gør det, må vi forudse, at andelsboligområdet også kan svinge mere i pris. Det er et fare-element. Der kan komme en ny finanskrise en dag – en ny krise på boligmarkedet – og det vil så kunne udløse et kollaps, der ikke kun berører de relativt få ejerboliger i København, men også de relativt mange andelsboliger i byen,” uddyber han.

Tallene for den såkaldte boligformue i henholdsvis ejer- og andelsboliger er beregnet af Danmarks Statistik og er som nævnt fra 2013. Ejerboligerne har muligvis indhentet noget af efterslæbet siden da, men ingen ved det præcist, for der bliver ikke løbende beregnet prisudvikling for andelsboliger. Danmarks Statistik er ved at udvikle et prisindeks for andelsboliger, men det er altså ikke klart endnu.

 

Tilmeld Nyhedsbrev