Prisfald på boliger i storbyer – markante stigninger i resten af landet

Der var godt nyt for langt de fleste ejere af andelsboliger i den prisstatisktik for ejerboligmarkedet i andet kvartal, som brancheforeningen Finans Danmark offentliggjorde i denne uge.

Ganske vist fremgår det, at priserne på ejerlejligheder i København og Nordsjælland, hvor størstedelen af andelsboligerne befinder sig, er faldet med henholdsvis 0,9 og 0,7 procent. Men i disse områder er priserne i årene forinden steget så meget, at andelsboligerne – der jo skal sælges til regulerede priser – stadig står sig meget fint i konkurrencen. Selv om det er blevet sværere at sælge en ejerlejlighed på for eksempel brokvarterne i København, er det altså formentligt mere eller mindre business as usual, hvis man skal sælge en andelsbolig samme sted.

Udenfor København er situationen mange steder en helt anden. Her kan det være umuligt at sælge en andelsbolig til maksimalprisen, hvorfor man må tage sig til takke med mindre – hvis man overhovedet kan finde en køber.

Er man i den situation, kommer det belejligt, at priserne på ejerlejlighederne er markant stigende i det meste Danmark udenfor København. Og det begynder lige uden for hovedstadskommunen. Allerede i Københavns Omegn er priserne steget med 3,5 procent på et år.

Nogle steder synes der endda at være i gang i det, man jævnligt betegner som en fest på boligmarkedet, selv om det naturligvis kun er en fest for sælgerne: I Østsjælland er priserne på ejerlejligheder for eksempel steget med 4,7 procent over det seneste år, mens udbudspriserne kun er steget med 3,5 procent. Det indikerer, at sælgerne ofte oplever, at det ender i en budkrig, og lejligheden bliver solgt til en højere pris, end den var sat til salg for.

Et tilsvarende forhold, dog med mindre tal, gælder for Østjylland, som inkluderer Aarhus. Der fremgår dog ikke tal specifikt for Aarhus, og der kan være tale om en sammenvejning af, at priserne er stagneret i midtbyen, mens de fortsætter opad i byer som Silkeborg, Horsens og Randers.

I Nordjylland er priserne på ejerlejligheder dog faldende, men det har sandsynligvis noget at gøre med, at der er et overudbud af nybyggede lejligheder. Se alle tal fra Finans Danmark her.

 

 

Billedet er fra A/B Sundbyvester i København

Tilmeld Nyhedsbrev